Eind aan droge periode: meerdere dagen met regen op komst

Het is droog op het land (Rechten: Persbureau Meter)
Het is droog op het land
"Een zegen van boven voor de natuur." Zo omschrijft RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag het weer dat op komst is. Na 25 dagen droog en veelal zonnig weer komt er vanaf vandaag regen.
De natuur snakt inmiddels naar water. De laatste weken stuift het zand je geregeld aan alle kanten om de oren als je langs akkers rijdt waarop boeren aan het werk zijn. De nieuw ingezaaide gewassen schreeuwen om water en dat geldt natuurlijk ook voor de planten en het gras in de tuin.

Druilerig weer

Volgens Van der Zwaag begint het vandaag rond het middaguur te druppelen in Drenthe en valt er vanmiddag meer water. "Een westelijke stroming veroorzaakt meer wind en dus ook regen. Het valt vandaag niet met bakken uit de hemel, maar het wordt druilerig met regen en wat motregen en ook komende nacht druppelt het door."

Donderdag meer regen

Ook morgen kan de natuur zich verheugen op miezerregen al is er van tijd tot tijd ook zon. Donderdag valt er meer water. "Dat wordt een echte regendag." De temperaturen liggen deze week zo rond de 13 graden bij een noordoostelijke wind.

Gladde wegen

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladde wegen als de eerste regen valt. Dat verschijnsel doet zich voor na een lange periode van droogte. Vuilresten op de weg mengen met regendruppeltjes en veranderen in een dunne, slijmerige laag. Het gaat om resten olie, rubber en stof.
Deze gladheid wordt 'visceuze aquaplaning' genoemd en treedt vooral op als het licht regent. Bij hardere regen wordt het vuil snel weggespoeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.