Drenthe hangt provinciale vlag halfstok vanwege oorlog Israël en Hamas

Vlag halfstok provinciehuis Drenthe
Op het provinciehuis hangt de vlag halfstok © RTV Drenthe / Marike Goossens
In Drenthe is de provinciale vlag halfstok gehangen, als blijk van medeleven met de slachtoffers van het conflict in Israël.
"We zijn geschokt door de terreuraanval van Hamas op Israël en leven mee met de vele onschuldige slachtoffers van dit conflict", aldus een woordvoerster van de provincie. Drenthe zegt dat de vlag de rest van deze week halfstok hangt "uit medeleven met de nabestaanden van alle slachtoffers in dit conflict".

Geen regenboogvlag

Deze week zou bij het provinciehuis vanwege de regenboogweek eigenlijk een regenboogvlag wapperen, maar die wordt nu niet gehesen.
De gemeente Assen gaat geen vlag hijsen. "Het college van burgemeester en wethouders betreurt alle slachtoffers in dit conflict. Wij zien het hijsen van de Israëlische vlag in Den Haag namens de regering en de Nederlandse bevolking als een krachtig signaal. De discussie over wel of niet vlaggen door lokale overheden draagt niet bij aan de oplossing", zegt een woordvoerder.
In Tynaarlo is gisteren al besloten om niets te doen met vlaggen. Hoe andere Drentse gemeenten erin staan, is niet bekend.

Elders ook vlaggen halfstok

Ook in Overijssel hangt de provinciale vlag halfstok. In Noord-Holland, Gelderland en Flevoland werd gisteren de Israëlische vlag al gehesen bij het provinciehuis. Zuid-Holland koos ervoor om de provinciale vlag halfstok te hangen. Dat voorbeeld werd gevolgd door Noord-Brabant en nu dus ook door Drenthe en Overijssel.
De Rijksoverheid heeft geen vlaginstructie afgegeven, wat betekent dat provincies en gemeenten zelf mogen beslissen wat ze willen doen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.