Plan vakantiehuisjes Ansen krijgt iets andere opzet, zorgen omwonenden blijven

Impresse Unbrick vakantiehuisjes Ansen
Een impressie van de woningen die Unbrick wil gaan bouwen in Ansen © RTV Drenthe
Niet 125, maar rond de 80 tot 90 luxueuze vakantiehuisjes moeten verrijzen in Ansen. Kontour Vastgoed heeft de plannen voor een groot vakantiepark iets gewijzigd. Zo gaat de ontwikkelaar niet meer alle huisjes zelf bouwen. Een gedeelte van de grond is verkocht aan het bedrijf Unbrick, dat ongeveer een derde van het plan op zich neemt. Toch blijven er zorgen bij omwonenden.
Vandaag kregen bewoners uit het dorp tekst en uitleg van Kontour over project 'Het Anser Erf' in dorpshuis de Bastogne. En de belangstelling was groot. Duidelijk is geworden dat Unbrick een lap grond heeft overgenomen van het bedrijf en als eerste begint met bouwen. Het bedrijf hoopt begin volgend jaar een start te kunnen maken. Er wordt gemikt op 38 woningen.

Zelfvoorzienende huisjes

Unbrick is een bedrijf dat vrij vlot vakantiehuizen in elkaar kan zetten. "In de eigen fabriek worden verschillende modules gebouwd, bijvoorbeeld een slaapkamer of een woonkamer. Eenmaal op locatie kunnen de modules zo in elkaar gezet worden. Het voordeel is dat een vakantiepark vrij snel vorm krijgt", vertelt Frank de Groot van Unbrick.
Daarnaast zijn de luxe huisjes volledig zelfvoorzienend. "Het is de bedoeling dat water wordt opgepompt en niet in het riool beland, maar juist schoon terug de natuur in kan vloeien", vult Merijn Storm van Leeuwen, oprichter van het bedrijf, aan. Zonnepanelen liggen op het dak en de stroom wordt opgevangen in een batterij. Unbrick zal de meeste nutsvoorzieningen aanleggen, daar kan Kontour bij de eigen bouw later van profiteren. Ook van de opgewekte stroom.
Unbrick is nog bezig met een project in Rolde, maar in februari volgend jaar hoopt het bedrijf dat de schop in Ansen de grond in kan. "Natuurlijk moeten we de vergunningen nog toegekend krijgen", zegt De Groot. Het bedrijf gaat de vakantiehuizen alleen verhuren, kopen is niet mogelijk.

'Lastige markt'

Kontour stelt dat de samenwerking met Unbrick een uitkomst is. De voorzieningen worden aangelegd en er kunnen vrij snel huisjes staan. Later kan Kontour dan zelf beginnen met bouwen terwijl een gedeelte van het park al vorm heeft gekregen.
Het bedrijf merkt dat het een lastige markt is om vakantiewoningen te verkopen. Dat is één van de redenen geweest om de plannen gedeeltelijk aan te passen. "We mikken nu op 45 tot 55 woningen van onszelf", vertelt Hielke Tillema, directeur van Kontour Vastgoed. "Unbrick heeft vrij grote erven, dat zal hetzelfde zijn bij onze huisjes."
Zodra Unbrick een start heeft gemaakt, gaat Kontour kijken naar de eigen planning voor bouw. "We hebben er geen haast mee", vervolgt Tillema. "Ergens na de zomer of eind 2024 beginnen wij een keer. Dan starten we met 15-20 woningen, daarna kijken we weer verder."
Impressie vakantiehuisjes Kontour Vastgoed Ansen
Zo moeten de huisjes van Kontour Vastgoed er ongeveer gaan uitzien © RTV Drenthe

'Rijmt niet met elkaar'

Eerder liet een groep omwonenden al weten niet blij te zijn met de komst van het park. Omwonenden zijn bang dat er verkeersoverlast zal ontstaan door de toename in huizen. Ook benoemen ze belasting op het naastgelegen natuurgebied Dwingelderveld. Hoewel er uiteindelijk minder huisjes komen is de groep nog steeds tegen de komst van 'Het Anser Erf'.
"Boeren moeten allemaal aanpassingen doen om stikstofuitstoot terug te dringen en de komst van zo'n park kan opeens wel. Dat rijmt voor mij niet met elkaar", vertelt een bewoonster die bij de bijeenkomst aanwezig was. "Al die recreanten die er straks bijkomen zorgen gewoon voor drukte op de wegen en daarnaast krijg je er nog eens enorme geluidsoverlast bij. Dat gaat er bij ons nog steeds niet in."
Eerder verzamelde de groep handtekeningen om de zorgen kenbaar te maken bij de gemeente. De ruim 140 krabbels werden vervolgens overhandigd aan het college van burgemeester en wethouders in De Wolden. "We blijven tegen de komst van het park en zullen ons daar nog steeds hard voor blijven maken, maar we willen wel in gesprek blijven met de ontwikkelaars en de gemeente."

In gesprek blijven

Niet iedereen in het dorp staat er hetzelfde in als de actievoerders. Zo'n tien jaar geleden werden er al bezwaren ingediend tegen de komst van mogelijke vakantiehuisjes. De Raad van State besliste dat de woningen wel gebouwd konden worden. Daarna hebben ontwikkelaars geprobeerd het project van de grond te krijgen, maar liepen plannen meerdere malen vertraging op. Inmiddels hebben meerdere mensen zich er in het dorp al bij neergelegd en vinden ze opnieuw actievoeren onnodig.
Tillema benadrukt dat besluit van tien jaar geleden nog eens. "Er is een bestemming voor recreatie, dus we mogen er mee aan de slag. Natuurlijk begrijp ik de zorgen van de mensen. We hopen daarom in gesprek te blijven, zodat we voor alle partijen een goede oplossing kunnen vinden. Daar zijn dit soort bijeenkomsten natuurlijk ook voor."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.