Ministers over onrust bij Indonesische studenten: 'Zijn een kwetsbare groep'

Zorggroep Drenthe, opleidingscentrum
Het opleidingscentrum van zorggroep Drenthe © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
"Internationale studenten die naast hun studie werken en stagelopen zijn een kwetsbare groep, omdat ze niet altijd op de hoogte zijn van hun rechten." Zo reageren ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Conny Helder (Langdurige Sport en Zorg) op vragen over de situatie van Indonesische studenten bij Zorggroep Drenthe.
Gebroken diensten, onbetaalde reistijd tussen cliënten, ieder weekend werken, verdwijnende overuren en bijna geen stagebegeleiding. In juli kwam aan het licht dat Indonesische studenten deze klachten hebben over hun leerwerktraject bij Zorggroep Drenthe.
De studenten zijn door Yomema naar Nederland gehaald om de personeelstekorten in de zorg in Nederland op te lossen.

Kamervragen

SP-kamerlid Jimmy Dijk wilde opheldering bij ministers Van Gennip en Helder over de situatie van de Indonesische studenten. En de ministers deelden de mening van Dijk dat dergelijke constructies gevoelig zijn voor kwetsbare werkomstandigheden. "Ze zijn niet altijd op de hoogte van hun rechten, als een stage een verplicht onderdeel vormt van het curriculum, zijn ze afhankelijk van een werkgever om voortgang te boeken op hun studie."
De ministeries gaan op korte termijn geen acute stappen ondernemen. "Werkgevers zijn primair verantwoordelijk om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden voor hun werknemers." Van Gennip geeft wel aan dat de Arbeidsinspectie op basis van eerder ontvangen signalen een onderzoek heeft gestart over de situatie bij Yomema, maar dat het onderzoek nog loopt en er geen uitspraken over specifieke werkgevers worden gedaan.
Met de uitkomsten van het onderzoek van de Arbeidsinspectie wil Van Gennip kijken of het beleid kan worden aangepast om de kwetsbaarheden van de huidige regelgeving aan te pakken.

Stoppen

Zorggroep Drenthe gaat in de toekomst niet langer gebruik maken van buitenlandse studenten. De huidige lichting van 40 Indonesische studenten maakt de studie in combinatie met stage af, maar daarna komt er geen vervolg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.