Wolf valt vee vaakst aan in Drents-Friese regio

Een wolf in Midden-Drenthe
Een wolf in Midden-Drenthe © Wolvenmeldpunt
Sinds de wolf in 2018 weer in Nederland is gesignaleerd, heeft het roofdier het vaakst vee aangevallen in de Drents-Friese regio. Met 207 aanvallen sloeg de wolf in Drenthe de meeste keren toe sinds 2020.
In de eerste zeven maanden van dit jaar werden in Drenthe 56 wolvenaanvallen geregistreerd door BIJ12, de organisatie die namens provincies de afhandeling van wolvenschade verzorgt. Het zijn 19 aanvallen meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Bekijk hieronder de plekken waar wolven vee hebben aangevallen:
BIJ12 maakte vandaag verder bekend dat een wolf in augustus vijftien schapen heeft gedood in Kallenkote, net over de grens met Overijssel in de buurt van Havelte. Het dier beet acht schapen dood en zeven andere schapen moesten worden afgemaakt vanwege de verwondingen. Ook in augustus vonden de meeste wolvenaanvallen plaats in Drenthe en Friesland.

Wapserveen en Dwingeloo

De dorpen waar de wolf tot en met juli vooral toesloeg zijn Wapserveen en Appelscha in Friesland. In beide dorpen zijn tien aanvallen geregistreerd. De meeste dodelijke aanvallen van de wolf in deze periode gebeurden in Dwingeloo. Tijdens vijf verschillende aanvallen gingen hier in totaal 45 dieren dood.
Bekijk hieronder hoeveel wolvenaanvallen er zijn geweest in Drenthe sinds 2020:
In heel Nederland zijn er op dit moment negen wolvenroedels, waarvan er zeven op de Veluwe leven. De andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Het aantal wolvenaanvallen in Gelderland sinds 2020 ligt op 92. Dat is minder dan de helft van de aanvallen in Drenthe. In Gelderland is er wel een stijging te zien in de periode tot en met juli ten opzichte van vorig jaar, van 14 naar 21.

Maatregelen

De provincies Drenthe en Gelderland en de Gelderse gemeente Nunspeet hebben bij de Europese Commissie aangedrongen op maatregelen tegen de wolf. Nunspeet wil voor een halfjaar toestemming om het dier in bepaalde gebieden af te schieten. De wolf heeft een beschermde status en mag tot nu toe op grond van Europese regels niet worden verstoord, bejaagd of gedood.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.