Geen benodigde EU-meerderheid voor verbod op glyfosaat

glyfosaat
Een geel gekleurde akker na het gebruik van glyfosaat (foto ter illustratie) © ANP
De omstreden onkruidverdelger glyfosaat blijft hoogstwaarschijnlijk toegestaan. Tijdens een stemming vandaag ontbrak de benodigde ruime meerderheid van EU-landen voor een verbod.
Over de verlenging wordt binnen een maand opnieuw gestemd. Als zoals verwacht ook dan geen ruime meerderheid voor of tegen te vinden blijkt, beslist de Europese Commissie. Die heeft de verlenging voorgesteld.

Omstreden middel

Over glyfosaat, door fabrikant Monsanto op de markt gebracht als Roundup, is al jaren veel te doen. Sommige onderzoekers denken dat het middel kankerverwekkend is en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken. Bovendien zou het een belangrijke bestuiver als de bij en veel andere diersoorten ernstig bedreigen. Maar de commissie ziet geen sluitend bewijs en dus ook geen reden voor een verbod.
Om een besluit te kunnen nemen hadden vijftien lidstaten met samen 65 procent van de EU-bevolking voor of tegen moeten stemmen. Nederland onthield zich van stemming, tegen de zin van een Tweede Kamermeerderheid die demissionair minister Piet Adema (ChristenUnie) opriep tegen toelating te stemmen.
De Europese goedkeuring voor glyfosaat betekent niet per se dat het ook de komende jaren in Nederland is toegestaan. EU-landen mogen zelf bepalen waar en hoe ze het middel willen toelaten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.