Herdershonden bijten elf schapen dood, eigenaar krijgt boete

Echtenerzand, honden verboden, hondenverbod
Loslopende honden zijn niet toegestaan bij het Echtenerzand © RTV Drenthe
Een 77-jarige man uit Echten heeft zijn twee honden onvoldoende onder controle gehad, waardoor de dieren eind juni van vorig jaar een kudde schapen hebben opgejaagd. Elf schapen overleefden de aanval niet. De rechter legde de eigenaar een boete van 1.500 euro op, waarvan de helft voorwaardelijk.
De schapen liepen rond in het Echtenerzand, achter de woning van de 77-jarige. In het begin was het onduidelijk waardoor de kudde was opgejaagd. Er werd ook even aan de wolf gedacht. Uit een dna-onderzoek bleek dat de bijtwonden door honden waren veroorzaakt.

Twee keer

In december werden opnieuw schapen aangevallen. Deze keer zag een voorbijganger dat twee herdershonden het op de kudde hadden voorzien. Hij zag de 77-jarige buurtbewoner en vroeg hem of de honden van hem waren. Die zei dat dat het geval was.
Het DNA van deze honden werd vergeleken met de eerdere aanval in juni. Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat de twee herdershonden bij beide aanvallen waren betrokken, zei de rechter.

Hek per ongeluk open

De man uit Echten verscheen niet in de rechtbank, wel zijn advocaat. Die legde aan de rechter voor dat allerlei incidenten worden toegeschreven aan deze twee honden. "Er wordt van alles gedaan om de honden binnen de poort te houden. Ook een ander kan het hek per ongeluk open hebben laten staan", zei ze.
Zij vond dat de eigenaar niets valt te verwijten en pleitte voor vrijspraak. Bovendien staan de honden op naam van zijn vrouw, zei ze. Maar daar ging de rechter niet in mee. De man en vrouw hebben beiden deze dieren onder hun hoede.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.