Waarom staan er zoveel perenbomen langs de Dr. Larijweg in Ruinerwold?

Wie wel eens in Ruinerwold komt heeft ze vast gezien: de perenbomen langs de Dr. Larijweg in het dorp. Ze stonden enkele weken geleden in bloei, wat zorgde voor schilderachtige plaatjes.
Maar waarom staan die perenbomen daar eigenlijk? Dat wil Alfred Grootjans uit Westerbork weten. Hij stuurde zijn vraag in naar Zoek het uit!.
Dat de bomen daar staan is ons niet onbekend, een paar weken geleden gingen we al eens op pad om de bloeiende pracht vast te leggen:

Dr. Larij

De straat met de perenbomen is vernoemd naar gemeentegeneesheer van Ruinerwold Hendrik Larij (Dordrecht 1881 - Ruinerwold 1955). Op zijn initiatief werd de weg verhard en werden de perenbomen geplaatst. De weg met inmiddels meer dan 1000 perenbomen aan weerszijden kreeg daarom zijn naam.
Toen de weg in 1928 werd aangelegd, werden er zelfs 2000 perenbomen aangeplant. Door ziekte en verrotting zijn de nodige bomen gesneuveld, maar langs de zeven kilometer lange weg zijn nog genoeg bomen over om elk jaar een flinke perenoogst te bieden.

Bijzondere rassen

De overgebleven perenbomen aan de Dr. Larijweg hangen in een goed perenjaar vol met onbespoten stoofpeertjes van de meest uiteenlopende rassen. Onder andere de Provisiepeer, Kamperveen, Winterloutje, Gieser Wildemans of Winterjan.
Ook staan er bomen met meer exotische namen als Beurré Alexandre Lucas, Comtesse de Paris of Bergamotte Esperen. Het zijn allemaal Oudhollandse perenrassen waarvan men eerder dacht dat ze landelijk niet meer voorkwamen. In Ruinerwold blijken ze echter nog behouden te zijn.

Vitamines voor de armen

Maar waarom wilde dorpsdokter Larij een hele rits perenbomen langs deze weg hebben? Het idee erachter was om de peertjes te verdelen onder de arme mensen van de bevolking, om ze op deze manier van genoeg vitamines te voorzien.
Tegenwoordig worden de peertjes niet meer aan arme gezinnen gegeven, maar bij opbod verkocht tijdens de jaarlijkse perenboomveiling. Er kan dan op een boom op kavel geboden worden, en de hoogste bieder heeft tot middernacht diezelfde dag om alle peertjes uit de aangekochte bomen te plukken, de volgende dag zijn de vruchten weer algemeen goed.

Veiling, peerschikken en peerolympics

De veiling wordt tegenwoordig georganiseerd door Museumboerderij de Karstenhoeve, die ook langs de Dr. Larijweg te vinden is.
De perenpluk is elk jaar op de eerste zaterdag van oktober. Meestal worden er allerlei feestelijkheden omheen georganiseerd, met als thema peer. Zo zijn er markten en stellen kunstenaars hun werk tentoon. Daarnaast zijn er dingen te doen, zoals een workshop peerschilderen, peerschikken, peerfotografie of zelfs de peerolympics, in spelvorm voor de kinderen.

Zoek het uit!

Heb jij ook iets moois gezien in het Drentse landschap, en wil je weten hoe dat zit? Stuur je vraag in!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.