Zes jaar cel geëist tegen oud-fysiotherapeut voor aanranding en verkrachting

ANP-481246997
De oud-fysiotherapeut in de rechtbank in Assen © ANP / Aloys Oosterwijk
Volgens de officier van justitie heeft een 55-jarige man uit Emmer-Compascuum als fysiotherapeut van 2016 tot eind 2021 zestien vrouwen in zijn praktijk aangerand of verkracht. De inmiddels oud-fysiotherapeut zou daarvoor een celstraf van zes jaar moeten uitzitten.
Daarnaast eist het Openbaar Ministerie (OM) een beroepsverbod van vijf jaar, dat ingaat nadat hij de celstraf heeft uitgezeten. De officier van justitie vindt bewezen dat de vrouwen door hem onzedelijk werden betast, terwijl zij naakt op de behandeltafel lagen. Bij twee vrouwen drong de man met zijn vingers naar binnen en heeft hij zich volgens de aanklager ook schuldig gemaakt aan verkrachting.
Dat gebeurde in de praktijk van de man in Klazienaveen. De praktijk is inmiddels gesloten. De man heeft zich laten uitschrijven uit het BIG-register en kan daardoor zijn beroep niet meer uitoefenen.

'Berekenend te werk'

Volgens de aanklaagster heeft de oud-therapeut een lange tijd het vertrouwen beschaamd van vele vrouwelijke patiënten. Hij ging berekenend te werk. Uit alle aangiftes blijkt dat er een opbouw was te zien in de behandelingen.
De vrouwen kwamen met forse pijnklachten bij de fysiotherapeut, die als een bekwaam vakman te boek stond. Hij ging steeds verder in de behandelingen. Soms vroeg hij een vrouw of zij de kleding wilde uitdoen, soms deed hij dat ook zelf. De man masseerde hun billen, borsten en schaamstreek en ging daarbij steeds verder.
Door die onverwachte wending en de onverhoedse benadering van de man overrompelde hij de vrouwen. Doordat zij als bevroren op de behandeltafel lagen waren zij niet bij machte om weerstand te bieden. Sommige vrouwen dachten dat dit bij de behandeling hoorde en beseften pas later dat het toch abnormaal was. De aangiftes zijn niet op elkaar afgestemd zoals de verdachte eerder verklaarde, zei de officier van justitie.

Vrouwen kenden elkaar niet

Een deel van de groep deed het verhaal bij hun huisarts of een andere vertrouwenspersoon. Doorgaans werd het advies gegeven om aangifte te doen. Pas na het doen van aangifte kwamen de vrouwen met elkaar in contact.
Enkele aangeefsters kampen met psychische klachten, waarvoor zij nu worden behandeld. De verdachte heeft geen oog gehad voor de gevolgen van zijn handelen, zei de officier van justitie. "Hij had alleen oog voor zijn eigen lustgevoelens." De man is een lange tijd zijn gang gegaan en heeft zich geen enkele keer bedacht dat hij over de grens ging, zei de aanklaagster.
(Tekst gaat verder onder de video)
Zes jaar cel geëist tegen oud-fysiotherapeut voor aanranding en verkrachting

Beroepsverbod

"Het valt de samenleving niet uit te leggen dat een verdachte op deze manier misbruik kan maken van zijn functie en deze functie weer kan uitoefenen", onderbouwde de officier van justitie haar verzoek om een beroepsverbod op te leggen. De verdachte zat vijftien maanden in voorarrest en is sinds februari op voorwaarden vrij. De officier van justitie wil dat de man direct na een veroordeling weer vast komt te zitten.

Vraagtekens bij advocaat

Paul van Jaarsveld, de advocaat van de oud-fysiotherapeut, zet vraagtekens bij de manier waarop de aangiftes zijn gedaan. Een deel deed dat uit zichzelf, maar bij anderen is de indruk gewekt dat die zijn beïnvloed door berichtgeving in de media. Volgens de advocaat is er onvoldoende bewijs dat de vrouwen zijn gedwongen tot het ondergaan van handelingen die door het OM als ontucht worden bestempeld.
De therapeut heeft consequent de behandeling aan de patiënt uitgelegd en pas na toestemming toegepast, betoogde de advocaat. Weestand bieden was altijd mogelijk, aldus de raadsman. Alle behandelingen waren erop gericht om de patiënt van de klachten af te helpen. Die behandelingen waren niet altijd geheel volgens de richtlijnen, maar wel effectief, zo oordeelde hij. Ook de aangeefsters kwamen weer terug voor een verdere behandeling.

'Niet doelbewust'

Het kan zijn dat intieme delen zijn aangeraakt, dat valt volgens de raadsman niet uit te sluiten. "Dit is niet doelbewust gebeurd." Van Jaarsveld houdt het erop dat de zaak vooral het gevolg is van onbegrip over en weer. Het ontuchtige karakter van het handelen, waarvan de verdachte wordt beticht, ontbreekt en dus moet een volledige vrijspraak volgen, zei de advocaat.
De uitspraak is op 14 november.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.