Kindercoaches bieden telefonisch hulp aan ouders die het even niet meer weten

Voor ouders die het zwaar hebben is er nu 'een luisterend oor'. Een soort kindertelefoon, maar dan dus voor ouders. Een van de vrijwilligers die de telefoon opneemt is Stefanie Hadderingh uit Assen. Zij is kindercoach, maar haar praktijk ligt voor een groot gedeelte stil. Twee avonden in de week helpt ze via de telefoon ouders die er even doorheen zitten.
Want veel ouders zitten ineens thuis met hun kinderen. Ze moeten thuis werken en de zorg voor hun kinderen combineren. Daarnaast moeten ze ook nog het onderwijs voor hun kind verzorgen. En soms wordt het je dan even te veel. "Ouders komen meestal met de vraag hoe ze meer rust kunnen creëren", zegt Hadderingh. "Hun kind is snel boos, ze hebben zelf een kort lontje en vragen dan of ik met ze wil meedenken. Daarnaast willen ze ook gewoon graag hun verhaal kwijt."

Adviezen

Ondanks dat Hadderingh de mensen die bellen niet kent en ze geen idee heeft hoe het er in het gezin aan toegaat, kan ze de ouders wel advies geven. "Ik stel vragen en laat ze dan zelf het antwoord geven. Zo vraag ik bijvoorbeeld wat ze leuk vinden, wat ze kunnen doen om zelf te ontspannen en help ze dan om een manier te vinden om dat uit te voeren."
De basisschoolkinderen gaan volgende week weer gedeeltelijk naar school, maar de telefonische hulplijn blijft waarschijnlijk bestaan. "Want ouders lopen natuurlijk vaker tegen dingen aan en het is fijn dat we ze dan wat advies kunnen geven."
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl