'Massale evenementen moeten wachten op vaccin'

Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet.

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar van grote festivals en andere 'massale evenementen met een landelijke uitstraling' komt het voorlopig niet, schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Welke evenementen zijn 'massaal'?

Aan welke evenementen De Jonge concreet denkt is niet duidelijk. Het is waarschijnlijk dat de TT in Assen en het Hello Festival in Emmen in deze categorie te plaatsen zijn. Maar waar de grens ligt is de vraag.

"Wat zijn evenementen met een landelijke uitstraling?", vraagt Dennis Franke van Easybookings uit Eelde zich af. Met zijn bedrijf koppelt hij artiesten aan Drentse feesten en evenementen als Donderdag Meppeldag of de Rodermarkt, maar ook aan andere evenementen door het hele land. "Misschien is het beter om over aantallen te praten. Dat er op een gegeven moment evenementen mogen plaatsvinden van een paar honderd man."

Wat dit voor hem gaat betekenen is dus nog onduidelijk. Ondanks dat de beslissing geen perspectief biedt, snapt hij de keuze wel. "Ik zou niet graag in Rutte's schoenen staan!", meent Franke. Wel denkt hij dat, door geen datum te koppelen aan evenementen, een aantal bedrijven de handdoek in de ring zal gooien. "Denk aan licht- en geluidsbedrijven en zzp'ers in de evenementenbranche."

Sowieso moeilijk

Maar al zouden de evenementen weer opstarten, dan nog denkt Franke dat de opstart moeizaam zal gaan. "Misschien is iedereen bang om samen te komen in grote groepen." Het blijft een moeilijk verhaal, meent hij.

Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. Minister De Jonge: "We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
evenementen Hello Festival corona TT Assen
Deel dit artikel: