LTO Noord zet vertrouwenspersoon in om boeren te leren omgaan met (drugs)criminelen

231019_drugslab_ontmanteling
De politie tijdens de ontmanteling van een drugslab in een schuur © ANP
De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO)Noord gaat een vertrouwenspersoon inzetten om te voorkomen dat boeren en tuinders slachtoffer worden van criminele activiteiten.
De agrarische organisatie laat weten dat leden steeds vaker aangeven dat zij worden benaderd met de vraag of leegstaande schuren kunnen worden gehuurd voor bijvoorbeeld de opslag van illegale zaken. Dit wordt ook wel ondermijning genoemd.
Wat is ondermijning?
Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de boven- en onderwereld vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de bovenwereld medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen.
Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit op onze samenleving.
Bekijk hieronder een uitlegvideo over ondermijning:

Veel ruimte, weinig toezicht

Het platteland wordt door drugscriminelen gezien als een ideaal werkgebied met veel ruimte en weinig toezicht. En dat probleem wordt steeds groter, schetst LTO Noord, mede vanwege de grote veranderingen in het buitengebied.
"Boeren herkennen de signalen van criminaliteit niet altijd. Wanneer is iets een zakelijk voorstel en wanneer is het illegaal?", zegt LTO-regiobestuurder Henk Hulshoff. "Ook liggen er bepaalde verantwoordelijkheden bij het verhuren van schuren. Deze zijn niet altijd bekend. Een vertrouwenspersoon kan hierin helpen."
Als boeren of tuinders in aanraking komen met zaken die ze niet vertrouwen, kan met ingang van december een vertrouwenspersoon van LTO Noord worden ingeschakeld. Diegene kan uitleggen wat ondermijning is, hoe je het kunt herkennen en wat er tegen te doen is. Daarnaast blijven de vertrouwenspersoon en de ondernemer in gesprek en worden oplossingen besproken.

Herbestemming schuren

Vooral boeren en tuinders die stoppen met hun bedrijf hebben vaak te maken met leegstaande schuren, waardoor de kans groter wordt dat zij worden geconfronteerd met criminele activiteiten. Omdat het vinden van een nieuwe bestemming van deze schuren vaak lastig is, roept LTO Noord overheden op om maatwerk te bieden als het gaat om een herbestemming van deze schuren.
"Als provincies snel meewerken in herbestemming, dan kunnen schuren afgebroken worden of omgebouwd worden tot iets anders. Daarmee ga je verloedering tegen én is er minder gelegenheid voor kwaadwillende om daar iets illegaals te ontwikkelen", aldus Hulshoff.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.