Vliegveld Eelde wacht miljoenensteun: 'Kosten die we niet kunnen dragen'

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © RTV Drenthe / Andries Ophof
De bereidheid van het Groningse provinciebestuur om vliegveld Eelde ook de komende tien jaar financieel te ondersteunen, maakt luchthavendirecteur Meiltje de Groot 'ontzettend blij'. Al plaatst ze nog wel wat kanttekeningen.
"Dit besluit is formeel vastgelegd, maar voor goedkeuring moet het nog naar de Staten. En dit bedrag (22 miljoen euro, red.) is de helft van wat we vragen." De overige miljoenen moeten komen uit Drenthe. Het provinciebestuur maakt over zo'n twee maanden bekend of het in navolging van de noorderburen ook de portemonnee wil trekken.

'Geen staatssteun'

Het geld is nodig voor de brandweer, onderhoud, infrastructuur en de veiligheid van het vliegveld. "Kosten die onze luchthaven niet kan dragen", weet De Groot. "En het is geen staatssteun, want dit mogen overheden gewoon doen. In Duitsland gebeurt het al."
De zekerheid in deze uitgaven moet op termijn tot groei leiden. De Groot benadrukt dat alleen op de Drentse luchthaven en Maastricht Aachen Airport nog ruimte is voor extra vliegbewegingen.
Meiltje de Groot
Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde © Groningen Airport Eelde

Schiphol Group

Om daadwerkelijk nieuwe vliegmaatschappijen naar Eelde te halen, is financiële stabiliteit volgens De Groot een belangrijke voorwaarde. Een ander streven is om onderdeel te worden van de Schiphol Group. Die is eigenaar van Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en het nog altijd spiksplinternieuwe, maar gesloten vliegveld van Lelystad. Daarnaast hebben ze een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.
Als onderdeel van de Schiphol Group kan de samenwerking tussen luchthavens verbeteren. "Er is te weinig plek is voor opstijgen en landen. Mensen willen blijven vliegen, maar het aantal bewegingen wordt kleiner. Wij zijn belangrijk in de capaciteit, al kan je vliegverkeer niet dwingen van Schiphol hiernaartoe te gaan", voegt ze toe.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.