Onderzoeker: 'Eindstand eredivisie klopt niet'

VOETBAL - De huidige stand in de eredivisie is niet de beste eindranking. FC Emmen zou op de elfde plek thuishoren, in plaats van de twaalfde. Dat zegt hoogleraar Frits Spieksma van de Technische Universiteit Eindhoven.

De competitie is door het coronavirus defintief afgelopen, en de KNVB heeft besloten om de huidige stand als definitief te nemen. En daar valt nogal wat tegen in te brengen schrijft Spieksma op Wetenschap.nu.

Aantal wedstrijden

De clubs hebben een verschillend aantal wedstrijden gespeeld. Zo heeft FC Utrecht een wedstrijd minder gespeeld dan Willem II. Als Utrecht die wedstrijd zou winnen, komt de club in punten gelijk met Willem II en zou op doelsaldo zelfs boven Willem II uitkomen.

De teams hebben ook tegenstanders van verschillende sterkte gehad. ADO heeft bijvoorbeeld nog acht wedstrijden tegoed, waaronder wedstrijden tegen Fortuna, Emmen, VVV en PEC. Concurrent Fortuna Sittard zou nog tegen onder andere PSV, AZ, en Ajax moeten spelen.

Geen eerlijke weergave

De huidige stand is daarom geen eerlijke weergave van de resultaten zegt Spieksma. Daar valt een wiskundige berekening op los te laten die rekening houdt met de relatieve sterkte van de tegenstander en het aantal gespeelde wedstrijden. Op die manier telt een goed resultaat tegen een tegenstander meer mee dan een goed resultaat tegen een mindere tegenstander.

En na die berekening ziet de eindstand er anders uit. De belangrijkste veranderingen? Niet Ajax maar AZ eindigt bovenaan en ADO en RKC zijn de terechte degradanten. En FC Emmen? De club wisselt met Sparta en stijgt een plaats op de ranglijst. Emmen eindigt niet als twaalfde maar als elfde.

Meer over dit onderwerp:
FC Emmen eindstand TU Eindhoven competitie
Deel dit artikel: