Haperende verkeerslichten Norgervaart leiden tot grote ergernis, maar oplossing is in zicht

Stoplicht Norgervaart Huis ter Heide
Soms doet hij het wel, soms ook niet: het levert nogal eens irritatie op bij automobilisten en omwonenden © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Een onbetrouwbaar verkeerslicht aan de Norgerweg tussen Huis ter Heide en Bovensmilde leidt tot ergernis bij buurtbewoners en automobilisten. De provincie Drenthe geeft aan volgende week - na de schoolvakantie - de storing te willen verhelpen.
Als 's ochtends de eerste auto's beginnen te toeteren, weet Jan van den Bor uit Bovensmilde alweer hoe laat het is. "Dan staan ze weer stil voor de verkeerslichten die het niet doen."
Al sinds de plaatsing van de verkeerslichten, bijna tien jaar terug, zijn er problemen. De verkeerslichten staan op de kruising van de Norgervaart en de Domeinweg, waarlangs de bus richting de Asser wijk Kloosterveen rijdt. "De verkeerslichten aan de Domeinweg hebben storing", weet Van den Bor. Dat zorgt er soms voor dat er auto's worden gedetecteerd die er niet zijn, waardoor het op de Norgervaart onnodig stilstaat.
Die lezing onderschrijft Alies Klomp, woordvoerder bij de provincie Drenthe. "Het verkeersaanbod op de Domeinweg (de weg tussen Kloosterveen en de Norgervaart, red.) is hoger dan verwacht", zegt zij. "Eigenlijk is de weg alleen bedoeld voor bus- en vrachtverkeer, maar er zijn ook andere automobilisten die gebruikmaken van de weg. De gemeente Assen kijkt naar een oplossing hiervoor."

Volgende week verholpen

Van den Bor denkt dat er - vanwege deze problemen - dagelijks wel duizend automobilisten 'stoppen om niks'. "En dan overdrijf ik niet. Ik loop er twee keer per dag langs met de hond en zie het voor mijn huis gebeuren. Elke keer erger ik mij er weer aan en dan bel ik naar de provincie. Maar een oplossing komt niet."
Maar de gewenste oplossing is volgens Klomp dichtbij. "Volgende week wordt de storing verholpen. De storing die er nu is, is van de afgelopen twee weken. Al is het bekend dat er eerder ook weleens problemen zijn geweest met de lichten."

'Alleen maar gevaarlijker'

De verkeerslichten staan nu overigens niet aan omdat het schoolvakantie is. In de ochtenduren staan er nu verkeersregelaars. De lichten werden in 2014 geplaatst om een veiligere oversteek te creëren voor schoolgaande kinderen op de fiets.
Bewoner Van den Bor hoopt dat - wanneer de lichten goed functioneren - het klaar is met gevaarlijke situaties aan de Norgerweg. "Soms reden de automobilisten die het aandurfden hier gewoon over het fietspad. Dat maakt het alleen maar gevaarlijker voor de jeugd."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.