Handhavers gaan straks geen politieagentje spelen op het terras

Nu Drenthe voorzichtig van het coronaslot gaat en er steeds meer mag, betekent dit ook werk aan de winkel voor handhavers. De boodschap van Marco Out, de voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe is: iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen bij de versoepeling van de coronamaatregelen de aankomende tijd. Dat zei hij in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Want de afgelopen tijd is er al flink opgeschaald qua handhaving. "Dat kunnen we niet ongelimiteerd blijven doen," aldus Out. Out vindt dat de verantwoordelijkheid daarom ook veel bij de mensen zelf ligt. "Neem bijvoorbeeld de campings. Uiteindelijk zal de campingbaas er zelf voor moeten zorgen dat het goed gaat op de camping. En ik heb heel veel vertrouwen dat het op heel veel plekken ook goed gaat. Maar krijgen wij signalen dat het niet goed gaat, dan gaan we met die betreffende partij in gesprek."

Eerst waarschuwen, dan pas een boete

Afgelopen tijd zijn er per dag een handjevol aan boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Out: "Vooral aan mensen die al eerder gewaarschuwd zijn." Met de versoepeling van de maatregelen wordt dit niet anders. "We gaan geen politieagent spelen op de terrassen die open mogen. We gaan onze handhavers niet als verkeersregelaars inzetten op het terras. Dat kan je niet van ons verwachten." Boetes komen er pas als verantwoordelijkheid niet genomen wordt. "Mensen worden aangesproken en dan krijgen ze de mogelijkheid om het te herstellen." Houden mensen zich niet aan de maatregelen dan wordt er een boete gegeven.

Gemeenten regelen zelf hoe ze toezicht en handhaving willen organiseren de komende tijd, maar wel volgens de noodverordening die er straks ligt. Out geeft toe dat het best ingewikkeld is. "Het stilleggen is vele malen makkelijker dan de boel weer op gang brengen. En je weet ook dat je niet alles tegelijkertijd op gang kan brengen." Daarom kan men volgens Out ook niet verwachten dat de politie en de gemeente gelijk precies kunnen zeggen hoe het allemaal moet. Out: "Daar zullen we iedereen voor nodig hebben. En dat begint er mee dat partijen hun eigen verantwoordelijkheid nemen om gewoon coronaproof hun zaken geregeld te hebben."

Gezond verstand

Maar ook de Drentse inwoners zelf moeten vooral hun gezond verstand gebruiken. "Het meest belangrijke is: houdt 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Als mensen hun gedrag daarop aanpassen, dan hoeven wij ook niet te handhaven." Want zo zegt Out: "De maatregel zorgt niet voor de besmetting, maar het zijn altijd mensen die elkaar besmetten."

Cassata Podcast van 9 mei 2020: Wat betekent de versoepeling voor de handhavers?

En wil je de hele uitzending van Cassata terugluisteren? Hier vind je beide uren van de uitzending terug.

Abonneer je op deze podcast

De Cassata-podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

| iTunes / Apple Podcasts | Google Podcasts | Stitcher | Spotify | TuneIn |

RTV Drenthe Podcasts

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele onderwerpen die spelen in Drenthe.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.

Deel dit artikel: