Tynaarlo enthousiast over kleine windturbines in buitengebied

Kleine windmolens kunnen energie opwekken voor één bedrijf (Rechten: RTV Noord/Jan Been)
Kleine windmolens kunnen energie opwekken voor één bedrijf
Als het aan de gemeenteraad van Tynaarlo ligt, mogen er kleinschalige windturbines komen in het buitengebied. Het gaat dan om windmolens bij agrarische bedrijven.
De raad is enthousiast over de plannen. "Het is een goede ontwikkeling om mensen mee te laten denken over de duurzaamheidambities", zegt fractievoorzitter Jurryt Vellinga van Leefbaar Tynaarlo.
Toch mag het voor sommige partijen nog wel een stapje verdergaan. "In onze voorstelling moet het ook op bedrijventerreinen kunnen", vindt Gezinus Pieters van de VVD. "Maar dat is wellicht iets voor de toekomst." Andere partijen zijn het daarmee eens.
Volgens het bestemmingplan mogen boeren tot nu toe geen windturbines in het buitengebied plaatsen, terwijl daar wel interesse voor is. Ze kunnen met de kleine windmolens energie voor hun eigen bedrijf opwekken.
De gemeente stelt nu een zogeheten beleidsregel op voor dit soort duurzame initiatieven. Het bestemmingsplan blijft dan hetzelfde, maar door de nieuwe regel kan de gemeente wel vergunningen verlenen voor de kleinschalige windturbines bij de boeren. Er is nog inspraak mogelijk op het plan. Zonder bezwaren kunnen de kleine turbines al snel geplaatst worden.
<p>Van een kleinschalige windturbine mag de as niet groter zijn dan vijftien meter. Daarnaast worden er nog meer factoren meegerekend bij het verlenen van een vergunning, zoals bijvoorbeeld dat de windturbine achter de voorgevel van het hoofdgebouw geplaatst moet worden, het geen afbreuk mag doen aan het ruimtelijke beeld en de cultuurhistorische karakteristiek van het erf en de omgeving.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.