Noord-Nederland wil de proeftuin van Europa zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie

John Beuving en Erjen Derks met hun radar
John Beuving en Erjen Derks met hun radar © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Noord-Nederland wil de proeftuin van Europa zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie. Een proeftuin waarin geëxperimenteerd kan worden en kennis kan worden gedeeld.
Een AI Hub Noord-Nederland is daarom in het leven geroepen. Dit is een netwerkorganisatie die bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties samenbrengt die met AI willen werken.

Wat is AI?

De afkorting van Artificial Intelligence. In het Nederlands wordt AI ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Het is de mogelijkheid van computers om keuzes te maken zonder dat mensen daaraan te pas komen. Maar mensen leren de machines wel om patronen te herkennen. Je geeft het systeem heel veel voorbeelden, en geeft vervolgens aan wat er te zien is. Totdat de computer dit uiteindelijk zelf kan.
Jan Post, van de AI Hub Noord-Nederland: "De toekomst van AI is onduidelijk. En de enige manier waarop je dan kan reageren is door te proberen en te experimenteren", zegt hij in het TV Drenthe-programma De Staat van Drenthe.
Samenwerken is daarin erg belangrijk. "Vooral het gebied van digitalisering is een onderwerp waarin je moet samenwerken met andere partijen. Een MKB-bedrijf gaat namelijk geen eigen AI-systeem ontwikkelen. Dat zal gebruik gaan maken van systemen die bijvoorbeeld op de Universiteit Groningen worden ontwikkeld. Dus in die zin is samenwerken belangrijk."

Meer tijd om te zorgen

Vooral in de zorgsector zijn ze aan testen met AI. Daar liggen kansen. Dit zag ook Erjen Derks, een van de oprichters van het bedrijf Valtes uit Assen. Zij zijn bezig met de ontwikkeling van een apparaatje waarmee bijvoorbeeld een mantelzorger op afstand kan zien hoe het met iemand gaat, zonder dat daar videobeelden aan te pas komen. Het apparaatje moet volgend jaar op de markt komen.
Het bedrijf gebruikt hiervoor kunstmatige intelligentie. Een klein kastje houdt door middel van radargolven iemand in de gaten. Gebeurt er iets afwijkends, bijvoorbeeld wanneer iemand valt, dan gaat het alarm af.
Het apparaatje moet volgend jaar op de markt komen
Het apparaatje moet volgend jaar op de markt komen © RTV Drenthe

Samen

Belangrijk bij het gebruik van kunstmatige intelligentie in de zorg, zo vertelt Derks verder, is dat de ontwikkeling samen gebeurt. "We praten samen met de zorgverleners en patiënten over problemen en pas daarna gaan we ontwerpen. Welke techniek daarbij hoort, en daardoor krijg je ook een heel ander gesprek. Zo komen we samen tot een oplossing die beter past bij de praktijk."
En suggesties zijn er, zo blijkt. Bij een dorpscollectief vorige week in Hijken gaf Valtes een presentatie van het prototype. "We spraken met een groep bewoners van ongeveer 75 tot 80 jaar. Ze waren positief over de mogelijkheden van het kastje, maar wat als iemand is gevallen en de zoon woont 30 kilometer verderop? De oplossing zou dan kunnen zijn dat er iets met de buren geregeld wordt. Zo wil je dus mét mensen het systeem verder ontwikkelen."

Vervangen

De toepassing van kunstmatige intelligentie neemt werk uit handen, maar het moet geen werk overnemen. Het werk zal wél gaan veranderen door de komst van AI. "We proberen zorgmedewerkers extra handvatten te geven, zodat ze meer tijd en aandacht over houden voor de mensen voor- en met wie ze aan het werk zijn."
Spannend is het wel, maar Derks denkt dat mensen er wel voor open staan. "In coronatijd zagen we ook dat mensen veel meer telefoontjes gingen gebruiken. En daarnaast los je een groeiend personeelsprobleem op door AI zorgtaken uit handen te laten nemen. Want de vergrijzing neemt toe en het aantal mensen dat in de zorg werkt loopt terug."
De Staat van Drenthe over Al, oftewel kunstmatige intelligentie
In het programma De Staat van Drenthe bespreekt presentatrice Marjolein Lauret met vier gasten over AI, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd.
De AI Hub Noord-Nederland heeft de ambitie om van Noord-Nederland de AI-proeftuin van Europa te worden.
Jan Post vertelt over deze ambitie. Klaas Dijkstra, lector AI van NHL Stenden werkt aan concrete toepassingen. UMCG-onderzoeker Mirjam Plantinga kijkt niet alleen naar wat er mogelijk is, maar ook naar de ethische kant van de toepassing van AI. En Erjen Derks van het bedrijf Valtes uit Assen schuift aan. Zij zetten AI in om de druk op mantelzorgers te verminderen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.