Geld voor speelplek Gasselternijveenschemond en dorpshuis Gieterveen uit windmolenpot

Gasselternijveenschemond
Gasselternijveenschemond krijgt voor een speelplaats geld uit de windmolenpot © RTV Drenthe
Vier projecten in de dorpen van het windmolengebied in het veenkoloniale deel van de gemeente Aa en Hunze krijgen samen ruim 72.000 euro uitgekeerd. Het gaat om twee kleinschalige projecten in Nieuwediep, eentje in Gieterveen en één in Gasselternijveenschemond.
De financiële steun is toegewezen door de Stichting Gebiedsfonds Oostermoer die over de windmolenpot waakt. Het is de derde keer dat deze stichting geld uitkeert aan dorpsinitiatieven.

Voetbalkooi en overkapping dorpshuis

Het hoogste bedrag, bijna 44.000 euro, is bestemd voor het opwaarderen van de speelplaats in Gasselternijveenschemond aan de J.H. Kruitstraat. Er komen een voetbalkooi en een pingpongtafel op de speelplek.
Ook het dorpshuis Ous Hoes in Gieterveen wordt dit keer goed bedeeld uit de windmolencompensatiepot. Voor het aanbrengen van een overkapping en openslaande deuren krijgt het dorpshuis bijna 20.000 euro. Voor Nieuwediep is er geld voor twee kleinschalige dorpsprojecten. Voor het opknappen van de jeu de boules-baan achter het dorpshuis ligt ruim 5600 euro klaar. En voor een snoeiproject van de perenbomen langs de weg in Nieuwediep is dat 3250 euro.

1,8 miljoen in pot voor 10 jaar

Via het Gebiedsfonds Oostermoer worden plannen en projecten gesteund die de leefbaarheid in de dorpen verbeteren of de duurzaamheid bevorderen. Het fonds is gevoed met geld van de gemeente Aa en Hunze, de provincie Drenthe, het ministerie van Economische Zaken en het Windpark De Drentse Monden Oostermoer (DMO), ter compensatie van de windmolens in het veenkoloniale gebied. Het windpark DMO telt 45 windturbines, waarvan er 22 op grondgebied van Aa en Hunze staan, het gebied Oostermoer.
Stichting Gebiedsfonds Oostermoer beheert de geldpot in Aa en Hunze en beoordeelt de aanvragen. In totaal is er 1,8 miljoen euro in de pot gestort. Tien jaar lang is er elk jaar 180.000 euro beschikbaar voor de dorpen, die ingeklemd liggen tussen de turbines. Zo'n 130.000 euro daarvan is bestemd voor dorps- en bewonersinitiatieven. Volgens secretaris Kai Waterreus van de stichting moeten plannen voor de volgende, vierde ronde voor 1 maart volgend jaar ingediend zijn. In april wordt vervolgens bekendgemaakt welke zaken steun krijgen.
Welke dorpen, welke projecten?
De Stichting Gebiedsfonds Oostermoer beoordeelt projecten op grondgebied van de dorpen Gieterveen, Nieuwediep, Gasselternijveenschemond en Gasselternijveen. Bewonersgroepen en maatschappelijke organisaties uit dit gebied kunnen elk half jaar initiatieven indienen om voor (gedeeltelijke) financiering in aanmerking te komen.
Het gaat ondermeer om projecten die een bijdrage leveren aan de versterking van de sociale samenhang, verbetering van natuur, landschap en milieu of projecten die bedragen aan verduurzaming van woningen of dorpshuizen. Bedoeling is dat dit gebiedsfonds extra kleinschalige projecten in de dorpen mogelijk maakt, en niet wordt gezien als alternatief voor financiering.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.