Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Aandacht voor het duister tijdens de Nacht van de Nacht
Het is dit weekend de Nacht van de Nacht en dat betekent heel veel activiteiten © Pixabay
De herfstvakantie loopt op zijn einde. Heb je nog even zin om er lekker op uit te trekken? We zetten een selectie van de leukste activiteiten dit weekend op een rij.
We beginnen vrijdagavond om 20.00 uur natuurlijk op De Oude Meerdijk, want FC Emmen speelt thuis tegen Jong AZ. Na een nederlaag tegen ADO Den Haag en een gelijkspel tegen FC Groningen is het tijd voor weer eens een overwinning. Kun je niet in het stadion zijn? Dan zit je natuurlijk gekluisterd aan Radio Drenthe, waar Niels en René live verslag doen van de wedstrijd.

Zelf een vuistbijl maken

Breng zaterdag de oermens in je naar boven tijdens het NK Vuistbijl Maken op de Brink voor het Oermuseum in het Diever. Steen- en vuursteenbewerkers uit het hele land strijden tussen 10.00 en 12.00 uur om te kijken wie echte neanderthalergenen heeft en de beste vuistbijl van Nederland kan maken. Wil je dit zelf ook eens proberen? Tussen 14.00 tot 16.00 uur is er een workshop vuursteenbewerking. Aanmelden hiervoor kan via reserveren@oermuseum.nl of tel. 06-26802024.
NK Vuistbijl Maken
In Diever proberen vuursteenbewerkers de beste vuistbijl van Nederland te maken © Oermuseum

Modelautobeurs

Ben je helemaal gek van modelauto's? Dan moet je zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur naar de modelautobeurs in MFA 't Brughuus te Valthermond. Standhouders uit heel Nederland bieden van alles op het gebied van modelauto's, -vrachtauto's, -landbouwvoertuigen en autodocumentatie aan. De toegang is gratis.

Treintjes

Hou je niet van modelauto's, maar ben je helemaal gek van treintjes? Maak je geen zorgen, je hoeft je echt niet het hele weekend op te sluiten in je hobbykamer. SMC De Stoomfluit houdt zaterdag namelijk van 10.00 tot 15.00 uur een modelspoorbeurs. Dat gebeurt in De Vredehorst aan de Zuidwoldigerweg 32 in Hoogeveen. Toegang is 3,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen.

Laat je historische voorwerpen beoordelen

Vraag je je al jaren af wat dat archeologische voorwerp bij jou in de kast nu eigenlijk is? Of heb je vraagtekens bij een historisch voorwerp? Tijdens de determinatiedag van de Stichting Archeologie en Streek uit Emmen kun je jouw voorwerpen laten beoordelen. De dag wordt tussen 10.00 en 16.00 uur gehouden in de Orvelte Poort in Orvelte.

Nacht van de Nacht

Wat is het 's avonds al vroeg donker, hè? Zaterdagavond moet het nog iets donkerder worden dan normaal, want het is de Nacht van de Nacht. In Drenthe worden op verschillende plekken activiteiten gehouden. Ga op nachtexcursie op het Noordsche Veld in Norg, beleef het duister in een fluisterboot op het Leekstermeer, ga op een avontuurlijke wandeltocht door het Asserbos (erg leuk met kinderen) of ga sterrenkijken of -luisteren bij CAMRAS in Dwingeloo. Maar je kunt ook een wandeling met streekverhalen in het Drents maken of naar een onderduikhol in Nieuwlande. Nieuwsgierig wat er allemaal te doen is? Hier vind je het complete aanbod.

Foto-excursie

De herfst betekent prachtige kleuren. Perfect voor een supermooie foto! Daarom houdt het Nationaal Park Drentsche Aa zondag vanaf 13.30 uur een fotografeer en meer excursie. De tocht gaat van de parkeerplaats Zandspeelplaats in de boswachterij Grolloo naar het Blanke en het Witte Veen, een wandeling van ongeveer vier kilometer. Deze fotogenieke vennen liggen middenin het bos. Als de wind wegvalt, weerspiegelen de prachtige herfstkleuren van onder meer de machtige Amerikaanse eiken in het water. Tijdens de excursie is volop gelegenheid om foto's te maken op fotogenieke plekken. Neem een statief mee en waterdichte wandelschoenen. Honden zijn niet welkom. Meedoen aan de excursie is gratis, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa.
Nationaal Park Drentsche Aa
De herfstkleuren maken het Nationaal Park Drentsche Aa extra fotogeniek © Nationaal Park Drentsche Aa

Jeugdtheaterfestival in Podium Zuidhaege

Ben je jong en maak je je kwaad over alles wat er op de wereld gebeurd? Tijdens het 21e JeugdTheaterFestival van Podium Zuidhaege in Assen treedt zondagmiddag het Jeugdtheater Wildpark op met de voorstelling Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs. Een show voor kinderen vanaf 12 jaar en hun ouders. Op het podium staan vier jongeren en die hebben nogal wat te vertellen. Ze protesteren tegen hun ouders, politici en de volwassen wereld. Een voorstelling vol actuele thema's die spelen bij iedereen die nu tussen de 12 en 25 jaar is. En voor hun ouders, trouwens. Want maatschappelijke thema's als klimaatcrisis, woningnood en het water dat steeds hoger komt te staan zijn in ieder gezin onderwerpen van gesprek. Na afloop is er een Q&A met de acteurs. Kaartjes bestel je online.

Oude meuk op Karstenhoevefair

Oude voorwerpen, antiek, brocante en streekproducten. Onder het motto meuk én leuk houdt Museumboerderij de Karstenhoeve de Karstenhoevefair. Tussen 11.00 en 17.00 uur staan er op het erf tientallen kramen met brocante, antiek, retro en vintage, maar ook met sieraden en streekproducten. Daarnaast zijn er optredens door het Uffelter Mannenkoor en de Hoogeveense band Sunburst. De entree is 2,50 euro, kinderen mogen gratis mee.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.