Van Mongolië naar Hoogeveen: schaaktalent wil wereldtop bereiken

schaakster Mongolië Hoogeveen
Mardgadgua Erdenebayar uit Mongolië denkt na over haar eerste zet © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
De wereldtop van het schaken bereik je niet in een dag. Om de beste te worden moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En dat kan deze week tijdens het Hoogeveen Schaaktoernooi. Een wedstrijd waar mensen uit de hele wereld aan meedoen. Zo ook de talentvolle 18-jarige Margadgua Erdenebayar uit Mongolië.
Zo'n acht dagen is Erdenebayar inmiddels in Hoogeveen, maar ze voelt zich er al helemaal thuis. "Iedereen hier in Hoogeveen is zo kalm en aardig. Elke ochtend als ik het hotel uitloop lacht en zwaait het personeel naar me. Het is echt makkelijk om een praatje te maken met mensen hier", lacht ze.

'Niveau in Hoogeveen hoog'

Maar daarvoor is Mongoolse niet naar Drenthe gekomen. De schaakster wil zich in de toekomst kunnen meten met de wereldtop en daarom moet ze veel oefenen. De vraag is echter, hoe kom je dan in Hoogeveen terecht? "Mijn zus raadde aan om naar Amsterdam te gaan als ik in Europa zou spelen. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een toernooi in Nederland. Toen kwam ik bij Hoogeveen uit."
Erdenebayar speelde daarvoor een toernooi in Italië, waar ze over een maand weer aan de bak moet. Maar daarover later meer. "Het niveau in Hoogeveen is best wel hoog. Dus ik kan hier mooi oefenen deze week."
Van Mongolië naar Hoogeveen: schaaktalent wil wereldtop bereiken

'Elke dag leer je iets nieuws'

Veel nationaliteiten komen naar Hoogeveen om een flink potje te schaken. En daar is de organisatie maar al te blij mee. Het draagt namelijk bij aan de bekendheid van het toernooi. "Het Hoogeveen schaaktoernooi staat op de internationale kalender. De Mongoolse speler was op een toernooi in Italië, daar wordt dan misschien ook wel gepraat, van: oh het toernooi in Hoogeveen gaat zo beginnen. We zijn zeer tevreden met de opzet dit jaar."
Erdenebayar schaakt al sinds haar vierde. "Mijn zus was lid van de schaakclub, maar ze vond het niks en ging tennissen. Toen heb ik haar plekje overgenomen. Ik vind het een geweldige sport, omdat je nooit stopt met leren. De mogelijkheden tijdens het schaken zijn ontelbaar. Elke dag leer ik wat nieuws en ontwikkel ik mijn vaardigheden."

Tussenjaar

Een carrière in de schaakwereld is niet voor iedereen weggelegd, je moet er veel tijd voor vrijmaken. "Soms oefen je wel acht uur op een dag", gaat de schaakster verder.
En voor een jong iemand als de Mongoolse is het ook lastig te combineren met school. "De middelbare school heb ik afgerond. Op dit moment heb ik een tussenjaar, waarbij ik me volledig focus op het schaken. Mijn moeder reist met me mee door Europa."
Maar ze heeft grotere plannen. Volgend jaar wil ze wiskunde gaan studeren of beginnen met de opleiding tot programmeur. "Ik hou erg van computeren en wiskunde", lacht ze.

Wereldkampioen

In het schaken is er een aantal titels dat je kunt veroveren. Grootmeester is het hoogst haalbare, maar onder schakers worden mensen die nog beter zijn ook wel super-grootmeesters genoemd. Daar zijn er niet veel van, maar van één is Erdenebayar groot fan. "Magnus Carlsen. De wereldkampioen uit Noorwegen. Over een aantal jaar hoop ik op dat niveau te zitten."
Maar eerst staat er nog een andere opdracht op het programma. Volgende maand is het wereldkampioenschap voor de jeugd in Italië. Daar hoopt ze de titel te veroveren. Op de vraag of ze kans maakt is ze duidelijk. "Zeker, anders zou ik niet meedoen. Ik ga er in ieder geval mijn best doen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.