Moestuinders vieren een klein feestje: het is IJsheiligen

Mensen die graag in de (moes)tuin werken, vieren vandaag een klein beetje feest. Het is IJsheiligen en dat betekent dat alle plantjes, ook de kwetsbaren, nu de grond in kunnen.
Volgens de volksweerkunde is de kans op nachtvorst namelijk heel klein na 15 mei. Als je plantjes voor die tijd plant, kunnen ze 's nachts bevriezen. Na die tijd is dat risico minder groot.

Sportieve tuinder

Daar weten ze bij buurtmoestuin Schakelveld in Assen alles van. "De sportieve tuinder zoekt het randje op", vertelt tuinder Gerard Wezenberg. Hij is er naar eigen zeggen zo'n sportieve tuinder en zaait nog liever iets voor IJsheiligen.
"Kiemen gebeurt onder de grond. Tegen de tijd dat IJsheiligen voorbij is, staat het boven de grond. Dan heb je een paar weken gewonnen."
Maar dat gaat ook wel eens mis, bewijzen de bevroren stokboonplantjes in zijn tuin. De twee afgelopen nachten dook de temperatuur onder nul. En juist daarom planten veel tuinders hun kwetsbare plantjes, zoals pompoenen, courgettes en boontjes, liever na 15 mei.
Toch moet je het weer ook na deze periode goed in de gaten houden. "Het zal niet de eerste keer zijn dat het in juni nog vriest 's nachts", weet Wezenberg. Mocht dat gebeuren, dan kun je een vlies, kap of emmer over de kwetsbare plantjes plaatsen.

Een moestuin beginnen

En als je nu nog met een moestuin wilt beginnen, kan dat dan nog? "Zeker", zegt Wezenberg. "Maar als je nu begint, moet je de boel natuurlijk eerst op orde brengen. Dan ben je in juni pas aan zaaien en planten toe."
Wezenberg heeft wel een paar tips voor de beginnende moestuinder. Die doet er - naast het aanschaffen van gereedschap - wijs aan eerst een teeltplannetje te maken. "Dat gebruik je heel het jaar door, zodat je precies weet wat je waar en wanneer zaait of plant."
Mensen met een grote tuin moeten zuinig zijn met water. "Mensen onderschatten hoe lang het wortelstelsel van hun groenten is." Het is wel verstandig zogenoemde mulchlagen aan te brengen, voegt de ervaren moestuinder daaraan toe. "Dat zijn lagen van strooisel, mest of onkruid die ervoor zorgen dat de bodem niet uitdroogt."
Verder is het belangrijk niet ingehaald te worden door onkruid en om verdacht te zijn op beestjes zoals slakken en rupsen. "Je kunt er allerlei boekjes op naslaan, maar het is vooral een kwestie van doen en leren van je fouten", besluit hij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.