Mei is de maand van de eendagsvlieg en de eendagsbloem

De bloemen van de eendagsbloem zijn in één dag uitgebloeid (Rechten: RTV Drenthe/Nanda Felix)
De bloemen van de eendagsbloem zijn in één dag uitgebloeid
In mei moet het gebeuren... de voortplanting van de eendagsvlieg. Het enige doel van volwassen eendagsvliegen of haften is zorgen voor nageslacht. En dat moet binnen een dag gebeuren, want het volwassen dier kan niet eten en is dus ten dode opgeschreven.

Als nimf door het leven

Het grootste gedeelte van zijn leven brengt een eendagsvlieg onder water door als nimf. Nimfen leven van algen en planten en vervellen tot wel vijfenveertig keer.
Ze houden van beken en rivieren met snelstromend water en kiezels op de bodem maar ook in stilstaand water overleven ze prima. De aanwezigheid van veel nimfen van de eendagsvlieg duidt op een goede waterkwaliteit want ze houden niet van vervuiling.
Vanaf mei kruipen of zwemmen de nimfen naar het wateroppervlakte waar ze vervellen tot volwassen dier. In de schemering begint de paringsdans: mannetjes verzamelen zich in grote zwermen boven het wateroppervlak en vrouwtjes vliegen die zwermen in.

Een dag per jaar in bloei

Een andere spreekwoordelijke eendagsvlieg die je in mei ziet is de eendagsbloem. De bloemen van deze vaste plant bloeien slechts één dag. Maar één plant maakt meerdere bloemen aan dus er staat altijd wel eentje in bloei.
In de volksmond wordt de eendagsbloem ook Mozes-in-het-biezen-mandje genoemd. De naam komt van het omwindsel onder de bloem dat wel iets weg heeft van een mandje.
Eendagsbloemen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en worden veel gebruikt in siertuinen. Tegenwoordig komt de plant ook in het wild voor.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.