Een kaartje sturen naar de hemel: honderden mensen gedenken overleden dierbaren in Assen

Tientallen mensen in Assen herdenken overleden geliefden
Tientallen mensen in Assen herdenken overleden geliefden. © RTV Drenthe/ Wendy Drent
Ondanks het kille herfstweer kwamen volgens de organisatie ruim zeshonderd mensen naar de herdenkingsavond Alom Gedenken op begraafplaats De Boskamp in Assen. Op de vijftiende editie van de herdenkingsavond voor overleden dierbaren, konden nabestaanden nog een keer zeggen wat in levende lijve niet meer kon.
Op de sfeervol verlichte begraafplaats De Boskamp zochten mensen elkaar op om gezamenlijk stil te staan bij hun verloren geliefden. Wind en regen speelden met het vuur van fakkels en de vele graflichten. Onder begeleiding van doedelzakspelers werden de bezoekers richting de urnenmuur begeleid.

Kaartje naar de hemel

Iedere bezoeker kreeg een kaartje met de tekst: 'Wat ik je nog zou willen zeggen'. Wie daar behoefte aan had, kon zo'n kaartje schrijven voor een overledene en dat in een brievenbus voor 'Hemelpost' doen. Een postzegel was niet nodig. De post wordt ieder jaar symbolisch verbrand.
Rondom de rotonde op de begraafplaats stonden verlichte papieren zakken met daarop een afgebeelde foto of tekst, die herinnerden aan de overledenen. Ook waren er kraampjes waar men een graflicht of steentje kon krijgen.

Muziek en dans

Aanvankelijk zou longarts en schrijver Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen het openingswoord doen. De Hosson heeft meerdere boeken geschreven over de laatste levensfase en palliatieve zorg. Omdat hij verhinderd was, werd door medeorganisator Petra de Kruijf uit één van De Hossons boeken voorgelezen. Ook werd er muziek gemaakt en gedanst door onder andere dansgroep JP Dansstudio, Jaap de Jong, Kathy van der Woude en René Oterdoon.
15e editie 'Alom gedenken' begraafplaats de Boskamp in Assen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.