'Niet te rijmen dat horeca dicht blijft, maar wel rijen voor de Ikea'

Belangenbehartiger van de ondernemers in Noord-Nederland, VNO-NCW MKB Noord, wil meer maatwerk zien van de overheid en de Veiligheidsregio's. Daarmee willen ze omzetverliezen en gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen.

"Het is niet meer uit te leggen dat de horeca met Hemelvaart dicht blijft, terwijl er rijen mensen voor de IKEA staan", aldus directeur Ton Schroor van VNO-NCW MKB Noord. "Heel veel ondernemers hebben het zwaarder dan ze denken. Het zijn knokkers. Maar elke week omzetverlies hakt er enorm in."

Gedwongen ontslagen onvermijdelijk

VNO-NCW MKB Noord heeft een onderzoek gehouden onder ondernemers. Uit de 300 respondenten blijkt dat een kwart verwacht te maken te krijgen met gedwongen ontslagen. 30 procent maakt gebruik van het financiële steunpakket van de overheid, 10 procent verwacht er nog gebruik van te gaan maken. Daarnaast heeft 30 procent betalingsuitstel van belastingen gevraagd. "En dan hebben we het nog niet gehad over de 80 procent die binnen nu en drie maanden te maken krijgt met flinke omzetverliezen."

Perspectief

Volgens Schroor is het belangrijk dat er weer geld uitgegeven wordt. "Bijvoorbeeld overheden die hun investeringen naar voren schuiven, woningcorporaties die het onderhoud en verduurzamen van hun woningen doorzetten en consumenten die blijven besteden bij lokale bedrijven. Het allerbelangrijkste is dat ondernemers weer perspectief krijgen, met duidelijke richtlijnen. Dan kunnen ze eindelijk weer plannen voor de toekomst."

Maar ondernemers zien ook kansen. Uit de enquete blijkt dat de helft van de deelnemers de voordelen van digitaal vergaderen heeft ontdekt. "Ruim zestig procent wil het thuiswerken handhaven omdat het efficiënter is. Het kantoor wordt meer een 'ontmoetingsplek' dan de ouderwetse 'werkplek'".

Meer over dit onderwerp:
economie Corona VNO-NCW MKB Noord Ton Schroor
Deel dit artikel: