Jongeren uit Assen zijn het vaakst aangewezen op jeugdzorg

Kindermishandeling - in scene gezet - kleur
Bijna 9 procent van de Nederlandse jongeren kreeg in de eerste helft van 2023 jeugdzorg © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
In Drenthe zijn jongeren (tot 23 jaar) uit gemeente Assen naar verhouding het vaakst aangewezen op jeugdzorg. Het gaat om ruim 12 procent dat in de eerste helft van dit jaar één of meerdere vormen van jeugdzorg ontving. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Na Assen volgen gemeenten Emmen, Hoogeveen en Aa en Hunze. Daar ontvangt 9,5 procent van de mensen tot 23 jaar jeugdzorg. In De Wolden is dit percentage (7,9 procent) het laagst.

Landelijke cijfers

Landelijk krijgt bijna 9 procent van de Nederlandse jongeren jeugdzorg, zo blijkt verder uit cijfers. Dit komt neer op 394.000 jongeren van de in totaal 4,5 miljoen Nederlanders die in de leeftijdsgroep (tot 23 jaar) vallen.
In het Gelderse Tiel(16,8 procent), Terneuzen (14,5 procent) en in het Zuid-Hollandse Krimpen aan den IJssel (13,5 procent) ligt dit aandeel jeugdzorgklanten het hoogst. Dit percentage is het laagst op Vlieland(3,1 procent). Hierna volgen Urk(3,8 procent),Staphorst(4,3 procent) en Ameland(4,4 procent).

Oorzaken van verschillen

De regionale verschillen kennen diverse oorzaken. Sociaal-economische omstandigheden spelen een rol, maar ook beleidskeuzes die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.
Veruit de meest jongeren krijgen jeugdzorg die valt onder de categorie 'jeugdhulp'. Voorbeelden hiervan zijn jongeren met gedragsproblemen of jongeren met ouders die moeite hebben met de opvoeding.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.