Raad van State: extra onderzoek bodemdaling Nijensleek door gasveld niet nodig

Gaswinning Vermilion
Het proces richt zich tegen een aangepast winningsplan voor gasveld Vinkega © RTV Drenthe/Roy Schutte
De Raad van State vindt extra onderzoek naar de bodemdaling in het gebied rond het gasveld in Vinkega niet nodig. Dat blijkt vandaag uit de einduitspraak, waar de hoogste bestuursrechter bijna een jaar over heeft gedaan.
De rechtszaak is aangespannen door Milieudefensie en een inwoner van Vinkega. Het proces richt zich tegen een aangepast winningsplan voor gasveld Vinkega, waar Vermilion sneller het laatste aardgas uit wil pompen. De tegenstanders vrezen door het versneld leegpompen van het gasveld meer schade door extra bodemdaling en problemen met de grondwaterstanden.
Kort samengevat oordeelt het hoogste bestuursrechtscollege in de uitspraak dat gaswinbedrijf Vermilion met eerdere onderzoeken voldoende heeft aangetoond dat de bodem op veel plaatsen niet harder en dieper gaat dalen.

Gebied wordt groter

Wel wordt het totale gebied waar de bodem daalt groter, vooral in zuidwestelijke richting, richting Nijensleek. Dat heeft tot gevolg dat de bodem rond Nijensleek nog eens 1 a 2 centimeter extra daalt tot iets meer dan 5 centimeter.
Rond de gaswinput aan de Westvierdeparten in Vinkega komt er nog een halve centimeter bij en daalt de bodem in totaal zo'n 4,6 centimeter. De Raad van State heeft alle onderzoeken nog eens op een rijtje gezet en concludeert onder meer dat uit een advies van het waterschap blijkt dat de extra bodemdaling van een enkele centimeters niet of nauwelijks effect heeft op het vermogen van de bodem om grondwater te bergen.
Ook voor de rest wijst de Raad van State alle bezwaren van de hand en kan Vermilion doorgaan met het leegpompen van gasveld Vinkega.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.