Waar komt het Drentse woord 'ruzig' vandaan?

"Ruzig zou vernederlandst moeten worden. Het is een perfect woord", zegt Marry Timmer. Ze vindt dat het woord, wat 'niet te druk, maar ook niet te rustig' betekent, niet in één Nederlands woord te vatten is.

Omdat Marry uit Uffelte benieuwd is naar de herkomst van ruzig, stuurde ze haar vraag in naar Zoek het uit!.

"Ruzig is hetzelfde als roezig", zegt Arja Olthof van het Huus van de Taol. "En het heeft dus verschillende betekenissen. Als je zegt: 'Het mot is ruzig', dan betekent dat dat de zeug tochtig is. Dat is iets heel anders dan 'De kinder bint ruzig', als de kinderen onrustig zijn, of 'het weer is ruzig', bij harde wind."

Waar komt het vandaan?

"Het is in Drenthe een heel bekend woord, vooral in de betekenis van druk of rumoerig. Het komt oorspronkelijk van een Middelnederlands woord, ruismuizen." Het Middelnederlands is een voorloper van de moderne Nederlandse taal. Het werd tussen 1200 en 1500 in het huidige Nederlandse taalgebied gesproken.

"Ruismuizen betekent razen, tieren. Het Nederlandse woord geroezemoes komt er ook vandaan. Een afleiding van ruismuizen is ruizen, oftewel ruzig."

Zoek het uit!

Vraag jij ook wel eens af waar een Drents woord vandaan komt? Of heb je een heel andere vraag? Stuur hem in, dan gaan wij op zoek naar het antwoord!

Gebruik jij de RTV Drenthe-app al?

Mooi! Dan volg je heel gemakkelijk het laatste nieuws uit Drenthe 24 uur per dag.

Heb je de app nog niet? Download hem dan nu hier voor Apple en hier voor Android.

Meer over dit onderwerp:
zoekhetuit Huus van de Taol Drents Ruzig Roezig
Deel dit artikel: