Man die miljoen buitmaakte aangehouden in grote phishingzaak

Een 21-jarige Groninger is aangehouden in een omvangrijke phishingzaak. Hij wordt verdacht van verschillende cybercrimemisdrijven.

In één van de zaken waarin hij verdachte is, werd meer dan een miljoen euro buitgemaakt.

Meerdere zaken

Uit het onderzoek bleek dat slachtoffers werden benaderd via bijvoorbeeld Marktplaats of sms en vervolgens naar (vervalste) websites werden gelokt. Hier werden de slachtoffers vervolgens verleid om privégegevens achter te laten om betalingen te doen. De slachtoffers dachten dat zij een openstaande rekening betaalden of dachten bijvoorbeeld ter verificatie 0,01 cent over te maken met een betaallink. De verdachte nam echter op deze manier de controle over van de online bankomgeving van de slachtoffers waarna de verdachte geld van de rekeningen afhaalde door te pinnen of goederen online te bestellen.

Ook benaderde hij mensen om hun bankrekening beschikbaar te stellen voor het overstorten en opnemen van geld. Zo kan geld worden witgewassen. Mensen die hieraan meewerken worden geldezels of moneymules genoemd en maken zich schuldig aan fraude, met vaak een strafblad en geblokkeerde rekening tot gevolg.

Noord-Nederlandse cybercrime zaak van 1 miljoen

De verdachte kwam onder andere naar voren uit het onderzoek naar de oplichting van een ondernemer uit Noord-Nederland. Van deze ondernemer werd de bankrekening geplunderd nadat hij een foute link had aangeklikt in een sms-je, die hem leidde naar een door hackers nagemaakte bankomgeving.

Dit slachtoffer raakte in één nacht 1,1 miljoen euro kwijt. Dat geld werd overgeboekt in gedeelten naar bankrekeningen van 140 geldezels verspreid over het land. Zij hadden hun bankrekeningen beschikbaar gesteld voor het wegsluizen van de 1,1 miljoen euro. Het is qua financiële schade de grootste zaak ooit van een zogeheten 'Smishing'-zaak (=sms fishing), met het grootste aantal geldezels ooit in één zaak.

In dat onderzoek worden nog steeds met enige regelmaat mensen aangehouden. Politie-eenheden in het hele land hebben een zogeheten 'smoelenboek' gekregen van politie en OM Noord-Nederland van verdachten die werden gefilmd tijdens het pinnen van de buit. Dat smoelenboek leidt geregeld tot herkenningen van verdachten, die vervolgens worden aangehouden.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid.

Hoe voorkom je nou dat je slachtoffer wordt van phishing of smishing? Klik nooit op de link in je mail of sms. Banken sturen namelijk nooit een link mee. Tik altijd zelf het internetadres van je bank in je internetbrowser. Dan weet je zeker dat je op de beveiligde pagina van je bank komt, en niet op een nagemaakte site.

Aanhouding op heterdaad

Criminelen gebruiken dergelijke geldezels om zelf buiten schot te blijven. In dit geval is dit dus niet gelukt en is de 21-jarige Groninger aangehouden. De aanhouding van de man was op heterdaad; ter plekke vond de politie een laptop waarop een 'dashboard' draaide met allerlei digitale oplichtingsmethoden. Er was een website in de lucht waar op dat moment nietsvermoedende mensen naartoe kwamen.

Vervolging, inbeslagname en afpakregeling

Bij de aanhouding van de verdachte maandag in Groningen hebben politie en Openbaar Ministerie beslag gelegd op luxe goederen, zoals extreem dure kleding. Daaronder zaten drie paar schoenen die elk voor bijna duizend euro over de toonbank gaan. Ook is beslag gelegd op een jas met een winkelwaarde van 1050 euro.

Daarnaast werden telefoons en computerapparatuur in beslag genomen voor verder onderzoek. Politie en OM nemen cybercrime hoog op en doen verder onderzoek. De recherche sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit. De verdachte zit vast en werd vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, deze heeft besloten om de verdachte voor nu 14 dagen vast te houden.

Lees ook:

Gebruik jij de RTV Drenthe-app al?

Mooi! Dan volg je heel gemakkelijk het laatste nieuws uit Drenthe 24 uur per dag.

Heb je de app nog niet? Download hem dan nu hier voor Apple en hier voor Android.

Deel dit artikel: