Warm welkom voor ex-coronapatiënt in Hoogeveen

Onder luid applaus van familie, vrienden en buren werd de 70-jarige Marthin Manusama in De Fazant in Hoogeveen weer welkom thuis geheten. Meer dan vijf weken lag hij met het coronavirus op de IC. Inclusief zijn revalidatie, in De Horst in Emmen, was hij dik acht weken van huis.
"Ik kwam hier om de hoek aanrijden en ik zei: wat is dat nou? Dat hoeft toch niet. Ik dacht ik stap gewoon de deur binnen. Maar het zorgt wel voor heel veel emotie", zegt Marthin Manusama.

Tussen hoop en vrees

Zelf weet hij helemaal niks meer van de ruim vijf weken dat hij op de IC lag. Maar zijn vriendin Ineke Pater leefde tussen hoop en vrees. Net als de rest van de familie, vrienden en bekenden.
"We hebben wel drie dagen lang gedacht: dat gaat niet goed. Ik heb hier ook wel nachten rondgelopen en geschreeuwd: waarom wij? De buren hebben me ook wel gehoord", zegt Ineke. "Maar als ik hem hier zo zie zitten, maakt dat al die acht weken weer goed. Vanavond is ons moment met z'n tweeën. Dan komt er niemand meer bij. Dan mag hij lekker op z'n bankie zitten, iets dat hij zo graag wil."

'Ik dacht: even naar Emmen voor controle'

Ook Pater had het coronavirus. Maar terwijl zij weer opkrabbelde, ging het met Marthin steeds slechter. Toen hij naar het ziekenhuis in Emmen moest, dacht hij dat hij snel weer terug zou zijn. Maar dat liep helemaal anders.
"Ik dacht ik moet even naar Emmen voor controle en dan weer terug. Ik had toen al een mondkapje op en een muts. En toen moest ik naar de ambulance lopen. Ik stapte erin en weg was ik. Tot nu.", herinnert Manusama zich.
Gelukkig gaat het nu een stuk beter met hem. "Ik heb geen kracht in m'n hand en m'n benen moeten aansterken. Maar dat komt wel goed", besluit Manusama.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl