Grote stijging van jeugdoverlast in Drenthe

Het aantal meldingen van jeugdoverlast bij de politie is in april flink gestegen. In Drenthe was die stijging het grootst van heel Nederland. Zo werden hier afgelopen maand 682 meldingen overlastmeldingen gedaan, terwijl dat er vorig jaar in april 243 meldingen waren. Dit is een stijging van ruim 180 procent.

Het gaat om meldingen van jeugd die bijvoorbeeld afval laat rondslingeren, een supermarktuitgang blokkeert of herrie maakt.

Invloed van corona?

Het coronavirus heeft volgens de politie zeker een rol in het stijgend aantal meldingen. Al betekent het niet gelijk dat jongeren ook echt meer overlast veroorzaken. Volgens een landelijke woordvoerder van de politie kan het zijn dat er meer meldingen binnenkomen, omdat meer mensen thuiszitten en nu overlast zien die ze eerder niet zagen.

Naast jeugdoverlast wordt er ook meer geluidsoverlast van bijvoorbeeld buren gemeld en overlast van drugsgebruikers en daklozen. Er zijn juist minder meldingen van inbraken.

Grootste stijging in Assen

In alle gemeenten in Drenthe zijn vorige maand meer meldingen van jeugdoverlast gedaan ten opzichte van april 2019. In Assen is de grootste stijging te zien. Hier kwamen er afgelopen april 241 meldingen van overlast door jeugd binnen, vorig jaar waren dit er 58. In de gemeente De Wolden kwamen de minste meldingen binnen. Hier steeg het aantal meldingen van vijf in 2019 naar zeven in april van dit jaar.

Meer over dit onderwerp:
politie jongeren overlast
Deel dit artikel: