Demonstrerende vechtsporters: 'Iedereen moet blijven bewegen'

In Den Haag is vanmiddag een demonstratie geweest van vechtsportschoolhouders. Tientallen vechtsporters en belangstellenden lieten op de Koekamp in de Hofstad weten dat zij eerder dan 1 september open willen. De sportscholen zijn tot die datum gesloten vanwege de coronacrisis. Trainingen in de buitenlucht zijn wel toegestaan.
Een Tweede Kamerlid nam tijdens de demonstratie een petitie in ontvangst, waarin wordt gepleit voor opening van de vechtsportscholen. Gerenommeerde sporters uit diverse vechtsporttakken ondersteunden de demonstratie door het geven van lessen aan kleine groepen en zonder contact. De sporters begrijpen de ernst van de maatregelen, "maar het is ook belangrijk dat iedereen blijft bewegen. We moeten kijken naar wat mogelijk is."
Organisator en sportschoolhouder Satisch Jhamai wilde namens de tweehonderd aangesloten vechtsportscholen de noodzaak tot heropening onderstrepen.

Drentse sportschoolhouders

Oud-wereldkampioen K1 en sportschoolhouder Sem Schilt uit Zuidlaren begrijpt ook weinig van de keuze van het kabinet. Hij steunt de demonstratie, ook al was hij er niet zelf bij. Volgens hem wordt er met twee maten gemeten. Hij begrijpt bijvoorbeeld niet waarom kapsalons wel open mogen, maar hij niet. "We gebruiken bijvoorbeeld KinPu-sticks (lange stokken, red.) die helpen bij afstand houden. Daarnaast is er de gelegenheid om handen te wassen en ik heb een goed luchtsysteem. Daar komt bij dat mensen elkaar ook niet meer opzoeken. Ze zijn gewend afstand te houden", zei hij eerder deze week.
Bokser Ben Tingen uit Bovensmilde begrijpt de demonstratie ook, maar kijkt er anders naar. Zo zegt hij dat er nog angst is onder de leden om weer binnen te trainen. Volgens hem vinden veel mensen het juist prettig om buiten te trainen.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl