Extra maatregelen in 'overlasttrein' Emmen-Zwolle leiden niet tot minder incidenten

ANP-441807642
De Vechtdallijn rijdt tussen Emmen en Zwolle © ANP / Wilbert Bijzitter
Het aantal incidenten in de trein tussen Emmen en Zwolle is het afgelopen jaar niet afgenomen, ondanks de inzet van meer stewards in de trein en meer personeel op het perron. Dat blijkt volgens RTV Oost uit cijfers van de provincie Overijssel.
Daartegenover staat dat het veiligheidsgevoel van personeel en reizigers wel is verbeterd. Overlast op de trein wordt vooral veroorzaakt door zogeheten veiligelanders, dat zijn asielzoekers die vrijwel geen kans maken op een verblijfsvergunning. De incidenten variëren van roken in de trein tot fysiek geweld en van zwartrijden tot vandalisme.

Zwartrijden

Het aantal incidenten in de trein tussen Emmen en Zwolle steeg dit jaar verder, schrijft de omroep. Het gaat daarbij met name om zwartrijden. Vooral van mei tot en met september lag het aantal zwartrijders vele malen hoger dan in 2022: zo'n veertig keer per maand was het raak. De stijging van het aantal incidenten komt volgens de provincie Overijssel doordat er veel meer controles zijn uitgevoerd.
De komende jaren worden er miljoenen euro's uitgetrokken voor de veiligheid op de Vechtdallijn, zoals de treinverbinding van Arriva heet. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, en de provincies Drenthe en Overijssel, leggen tot zeker 2027 jaarlijks bijna een miljoen euro op tafel. Het geld wordt met name gebruikt voor de sociale veiligheidsteams. Dat zijn ondersteunende teams die ingrijpen als een steward in de trein een melding doet.

Geen regionaal reisverbod

Treinreizigers die over de schreef gaan, kunnen in het uiterste geval een reisverbod krijgen. Het verbod geldt nu alleen niet bij alle vervoerders: als een andere vervoerder een reisverbod oplegt, kan de overlastgever wel gewoon met treinen van Arriva blijven reizen. Een regionaal reisverbod moest daar een einde aan brengen, maar de proef stuit op privacy-obstakels.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.