ProRail werkt het hele weekend aan herstel spoor bij Hooghalen

Hoe groot de totale schade aan het spoor als gevolg van het dodelijke treinongeluk bij Hooghalen is, is nog niet bekend, maar ProRail werkt het hele weekend door om alles te herstellen. "De schade is groot en er is veel inzet van mensen en materieel nodig", laat de spoorwegbeheerder op haar website weten.

Gistermiddag rond vier uur botste een trein op een onbewaakte spoorwegovergang bij Hooghalen op een overstekende trekker. De machinist (58) uit Hardenberg overleed ter plekke. Twee van de ongeveer vijftig passagiers werden lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

Trein vandaag weggesleept

Volgens ProRail heeft het ongeluk 'grote schade' veroorzaakt aan sporen, bovenleiding en trein. Bij de botsing ontspoorden de voorste wielen van de trein. Afgelopen nacht is de trein weer op het spoor gezet.

ProRail heeft de spoorbaan vanochtend vrijgemaakt, zodat een diesellocomotief bij de beschadigde trein kon komen. Die heeft hem weggesleept naar Amersfoort. Nu kan ProRail de balans van de totale schade opmaken.

De bovenleiding raakte gisteren zwaarbeschadigd (Rechten: Persbureau Meter)

Veel werk te doen

Samen met aannemer ASSET-rail herstelt ProRail dit weekend drie zogenoemde bovenleidingportalen, 560 dwarsliggers en 300 meter spoorstaaf. Daarbij worden speciale machines gebruikt en veel personeel ingezet.

Het hele weekend rijden geen treinen tussen Assen en Hoogeveen. De NS zet bussen in. De verwachting is dat maandag vanaf 6 uur de dienstregeling wordt hervat. Tussen Assen en Groningen blijven voorlopig wel bussen rijden vanwege werkzaamheden aan het spoor bij Groningen.

Onbewaakte spoorwegovergangen opheffen

In een reactie op het ongeluk heeft ProRail gisteren al laten weten dat ze in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bezig is om alle 159 onbewaakte spoorwegovergangen die er nog zijn in ons land zo snel mogelijk op te heffen.

Lees ook:

Deel dit artikel: