Assen staat financieel weer op eigen benen

Het gemeentehuis van Assen (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Het gemeentehuis van Assen
De gemeente Assen staat niet langer onder preventief toezicht van de provincie Drenthe. Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe hebben de begroting van de gemeente Assen voor 2020 goedgekeurd.
In die begroting zit ook het Herstelplan 2020-2024. In het Herstelplan zit een pakket aan bezuinigingsmaatregelen van 5,5 miljoen euro. Daarnaast wordt er 8,5 miljoen uit de algemene reserve gehaald.
Wethouder Mirjam Pauwels is opgelucht. "Het is een heel mooi moment. Nu moeten we echt aan de bak."

Onder toezicht

Assen kwam in december onder preventief financieel toezicht te staan, omdat er niet op tijd een sluitende meerjarenbegroting kon worden ingediend. Door miljoenentekorten, met daar bovenop een bestuurscrisis, ging het mis in de provinciehoofdstad.
Als gevolg van dat toezicht, moest Assen de afgelopen maanden na elk raadsbesluit toestemming hebben van de provincie voordat het ook daadwerkelijk geld kon uitgeven. Dat ging goed, tot maart van dit jaar. Toen kreeg de gemeente geen toestemming voor de 350.000 euro aan extra stimuleringsregelingen in de binnenstad voor winkelverplaatsing en gevelverfraaiing. De provincie mist de directe noodzaak van de investering.
"De afgelopen maanden waren intensief", zegt Pauwels. "We moesten hard werken het herstelplan voor 1 mei bij de provincie in te leveren. We hebben in deze tijd goed samengewerkt met de raad, het college en de provincie."

Bezuiniging op alle terreinen

Nu het Herstelplan is goedgekeurd kan de gemeente alsnog met die plannen aan de slag. Met het huidige herstelplan bezuinigt Assen op alle beleidsterreinen. Dat varieert van besparingen op de eigen gemeentelijke organisatie en meer inkomsten uit parkeervergunningen, tot minder onderhoud aan wegen, gebouwen en groen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.