GGD Drenthe kan vanaf 2 juni iedereen met coronaklachten testen

GGD Drenthe heeft meer capaciteit beschikbaar voor het testen en het uitvoeren van bron- en contactonderzoek. Vanaf 2 juni kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich aanmelden voor een test bij de GGD.

Op dit moment test GGD Drenthe vijftig mensen per dag. Vanaf juni kunnen dat 200 mensen per dag zijn. Bij elke positieve uitslag neemt de GGD binnen 24 uur contact op met de besmette persoon voor bron- en contactonderzoek.

Testen op afspraak

Mensen die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben, kunnen zich voor de coronatest via de website van de GGD aanmelden. Eerst langs de huisarts is dus niet meer nodig. Testen bij de teststraat in Assen kan alleen op afspraak.

Voor het testen hoeven mensen de auto niet uit. Met een wattenstaafje wordt keel- en neusslijm afgenomen. Het wattenstaafje moet diep in de neus, omdat zich achterin de neus de meest actieve virusdeeltjes bevinden. Het slijm wordt vervolgens naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Mensen die niet besmet zijn krijgen dit via een e-mail te horen. Mensen die wel besmet zijn worden gebeld door de GGD.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Deel dit artikel: