'Minister Schouten moet hittestress bij dieren op stal aanpakken'

Omdat er van de zomer weer hoge temperaturen worden verwacht, moet landbouwminister Carola Schouten nu al ingrijpen om te voorkomen dat dieren met name in hun stal beroerd worden door hittestress of er zelfs aan bezwijken. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in een brief aan de bewindsvrouw.

Minder dieren 's zomers op stal zou al helpen, zegt de organisatie. Vorig jaar wisten de boeren volgens Wakker Dier "niet adequaat te reageren" op hitte. "Een drama voor de dieren, zij hebben vanaf 25 graden Celsius al echt last van de warmte," aldus de organisatie.

'Dieren gaan dood door extreme hitte'

"Bij hittestress kunnen dieren niet meer genoeg afkoelen, met allerlei welzijnsproblemen tot gevolg. Bij extreme hitte sterven er zelfs dieren. Vooral hoogproductieve dieren, zoals plofkippen en koeien die heel veel melk geven, hebben veel last van warmte. In de Nederlandse stallen is het lastig voor dieren om af te koelen. Weilanden hebben vaak geen schaduw en in kippen- en varkensstallen is het meestal nog warmer dan buiten", zegt Wakker Dier.

'Boeren nemen zelf maatregelen'

Jan Bloemerts van LTO Noord is niet te spreken over de toon van de brief, zoals het gebruik van de term 'plofkippen', en zegt dat veel boeren al maatregelen nemen om hun vee tegen warmte te beschermen. "Sommige boeren geven meer geld dan de waarde van een auto uit aan verkoelingsmaatregelen in een stal."

Andere voorbeelden zijn het dagritme van dieren aanpassen en het zorgen voor meer schaduwplekken en waterpunten. "Ben je goed voor je dieren, dan zijn je dieren ook goed voor jou", vat Bloemerts samen.

Ook zal het volgens hem moeilijk worden om minder dieren in een stal te zetten. "Dat kunnen boeren niet zomaar op korte termijn doen. We hebben het over planningsperiodes van maanden."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
landbouw veeteelt Wakker Dier hittestress
Deel dit artikel: