Eindelijk: nu ook Drents wapen op grenspaal bij Een-West

Op het grenspaaltje vlakbij Een-West prijkt nu ook het wapen van de provincie Drenthe. De grote ijzeren paal staat op het punt waar de drie provincies samenkomen, en de wapens van Friesland en Groningen waren er al op te zien.

Vorig jaar berichtte Zoek het uit! over de grenspaal, nadat er een vraag was ingestuurd door Menno Walters uit Assen. Die vond het maar vreemd dat het Drentse plaotie ontbrak.

126 jaar oud

Het paaltje, waar nummer 25 op staat, maakt deel uit van een reeks gietijzeren paaltjes die de grens tussen Groningen en Friesland markeert. In 1894 zijn ze er neergezet. In de jaren daarna zijn er vier palen verdwenen. De andere grenspalen zijn voor een deel vervallen, en voor een deel gerestaureerd.

Paal 25, op de grens tussen Drenthe, Groningen en Friesland, ziet er mooi uit voor zijn leeftijd. Netjes opgeknapt en onderhouden door de Provincie Friesland, verstopt in de uiterste hoek van iemands achtertuin.

Welles, nietes

Lange tijd moest dit paaltje het dus stellen zonder Drents wapen. Zoek het uit! zocht uit waarom, maar het precieze antwoord daarop was niet te vinden. Grenspaalkenner en amateurhistoricus Herman Posthumus zei destijds: "Volgens de ambtenaar bij de Provincie Friesland heeft er nooit een Drents wapen op gestaan."

Dit bleek na onderzoek niet te kloppen. De Steenwijker grenspaalliefhebber Harry ten Veen heeft in 1998 een foto gemaakt van paal 25, waarop een Drents wapenschild te zien is:

Afbeelding

Foto: Harry ten Veen, 1998

Op de volgende foto van Ten Veen, gemaakt in 2008, is het paaltje opgeknapt, wit geschilderd, en heeft het nog maar twee wapenschilden. Dat van Drenthe mist:

Afbeelding

Foto: Harry ten Veen, 2008

In een reactie hierop zei Posthumus vorig jaar: "Bij de restauratie van alle grenspalen in 2013 door de provincie Friesland is er niet een nieuw Drents wapen geplaatst. Dat zal er waarschijnlijk mee te maken hebben dat de restauratie van alle grenspalen volledig door Friesland is betaald, en het maken van zo'n wapenschild van gietijzer best een kostbare zaak is."

Trots

Ook de Provincie Drenthe kon niet vertellen waarom er geen Drents wapen meer op het grenspaaltje stond. Blijkbaar heeft de berichtgeving en het rondvragen tóch effect gehad, want deze week verscheen er ineens een Facebookpost van de provincie waarin trots wordt aangekondigd dat grenspaal 25 nu ook kan pronken met het Drentse wapenschild.

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Zoek het uit

Heb je zelf een vraag waarvan je denkt: 'Zoek het uit!'? Stuur 'm in en wie weet gaan wij binnenkort op zoek naar het antwoord.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
zoekhetuit grenspaal
Deel dit artikel: