Veenvaart Ahoy! 10 jaar veenvaart in Zuid-Oost Drenthe. Van Veenpark naar Emmer-Compascuum

Overnachten op het Veenpark in Barger-Compascuum
Overnachten op het Veenpark in Barger-Compascuum © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Veenvaart Ahoy!
De veenvaart bestaat dit jaar tien jaar. De vaarroute van Nieuw-Amsterdam naar Ter Apel maakte in 2013 het rondje Drenthe compleet met de bedoeling om meer toeristen naar de Veenkoloniën te trekken. Na tien jaar maakt RTV Drenthe vanaf het water de balans op: wat is er allemaal in de omgeving te doen, wat heeft de vaarrecreatie opgeleverd voor het gebied en wat kan er nog worden verbeterd aan het traject.
De snikke "Johannes Veldkamp" vertrekt vandaag vanuit het Veenpark in Barger-Compascuum naar Emmer-Compascuum. Er is in het veenpark een speciale overnachtingsplaats voor bootjevaarders. Presentator Janet Oortwijn maakt van de gelegenheid gebruik om uitgebreid in de geschiedenis van de veenwinning te duiken. Hoe leefden de veenarbeiders vroeger en was er nu wel of niet sprake van grote armoede. Tijdens de vaartocht naar Emmer-Compascuum vertelt historicus Jan Kalter meer over de ontginningen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.