Hondenverbod op Echtenerzand na aanvallen op schapen

Bij de ingangen van het Echtenerzand staan grote borden met felle kleuren. 'Laatste waarschuwing' staat erop, met daaronder een foto van een dood schaap. Sinds oktober waarschuwen deze borden voor represailles als honden onaangelijnd rondlopen op het heidegebied. Die borden worden nu weggehaald. Ervoor in de plaats staan nu borden waarop staat 'Geen toegang met honden'.

Boswachter Joris Blankena baalt van de nieuwe maatregel, maar zag geen andere keuze. "We hebben gewaarschuwd. Met de standaard borden en na een incident ook met extra waarschuwingsborden. Honden hebben toch de neiging achter schapen aan te gaan en ze te bijten. Er is intensief gecontroleerd. We hebben mensen gewaarschuwd, ook verbaal. Dat heeft niet geholpen."

"Toen ontstond een nieuw incident waarbij weer schapen zijn gebeten. En uiteindelijk is de maat vol. Ook onze herder die hier schapen heeft lopen wil dit niet. Niemand wil dit, maar helaas is het toch gebeurd. Daarom geen honden meer op het Echtenerzand."

De mijne doet dat niet

De boswachter krijgt doorgaans weinig begrip als hij hondenbaasjes aanspreekt als hun hond losloopt. "We krijgen vaak te horen: 'mijn hond doet dat niet'. Maar helaas, de hond die de schapen gebeten had deed dat ook nooit, maar hij deed dat nu helaas wel."

De meeste mensen die maandagmiddag de hond uitlaten hebben overigens wel begrip voor de maatregel. Vooral omdat er een groot losloopgebied naast het Echtenerzand ligt. Veel eigenaren bleven daarom al met hun viervoeters van het heideveld. "Ik vind het jammer, maar begrijp het wel. Het is jammer dat mensen het niet consequent volhielden om hun hond aangelijnd te houden. Maar er is hier ruimte genoeg om ook buiten de afrastering je hond uit te laten", zo vertelt een hondeneigenaar.

Het bord met de laatste waarschuwing (Rechten: RTV Drenthe / Steven Ophoff)

Afschrikwekkend voorbeeld

De boswachter hoopt dat deze maatregel laat zien dat het Staatsbosbeheer menens is en een laatste waarschuwing niet zonder gevolgen blijft. "Ik hoop dat mensen zich nu echt aan de afspraken houden. Het is voor de herder verdrietig, voor ons verdrietig maar ook voor de mensen die zich wel altijd aan de regels hielden erg verdrietig."

"Het is menens. We hebben er alles aan gedaan en als het niet werkt dan houdt het op", aldus de herder.

Gebruik jij de RTV Drenthe-app al?

Mooi! Dan volg je heel gemakkelijk het laatste nieuws uit Drenthe 24 uur per dag.

Heb je de app nog niet? Download hem dan nu hier voor Apple en hier voor Android.

Meer over dit onderwerp:
Staatsbosbeheer Ruinen Echten Echtenerveld
Deel dit artikel: