Horeca in Assen mag terrassen uitbreiden

De gemeente Assen geeft horeca-ondernemingen ruimte om de terrassen uit te breiden. Onder andere aan de kop van de Vaart, op de Markt, het Koopmansplein en de Brink mogen horecazaken extra zitplaatsen creëren.

Zo wil de gemeente horeca-ondernemers tegemoet komen om meer bezoekers te ontvangen. Daarnaast vermoedt de gemeente dat het vanaf 1 juni drukker wordt in de stad en daarom wil de gemeente met deze extra ruimte ook voetgangers in staat stellen om voldoende afstand te houden.

Terras op de kop van De Vaart

Ronald Obbes, van Grand Café 't Wapen, gaat samen met Villa Tapas een terras op de kop van de Vaart plaatsen. "Ik ben daar hartstikke blij mee. We kunnen nu samen zestig tot tachtig mensen extra kwijt."

Nadeel van de plek is wel dat het personeel regelmatig een drukke weg over moet steken, maar daar heeft Obbes al iets op bedacht. "We willen een tappunt neerzetten. Vanuit dat punt kunnen we dan hapjes en drankjes gaan serveren. We zijn ook bezig met een mobiel toilet. Op die manier kunnen mensen vanaf het terras makkelijk naar het toilet en hoeven ze niet over te steken."

Ook elders in Drenthe geven gemeenten horeca meer de ruimte. Dat gebeurt onder meer in Westerbork, waar een groot pop-up terras achter zalencentrum Meursinge wordt opgebouwd.

Links van de olijfboom komt het terras van Grand Café 't Wapen en rechts het terras van Villa Tapas (Rechten: RTV Drenthe/Margriet Benak)

Geen auto's en fietsers

De restaurants aan de Markt mogen de terrassen uitbreiden. De ruimte tussen de terrassen en de panden wordt daarvoor benut. Dit betekent dat er vanaf 13.00 uur geen auto's en fietsers rondom de Markt en de Kerkstraat mogen komen.

Ook wandelen met de fiets aan de hand mag op deze plekken niet meer. Er komen wel extra fietsparkeerplekken. Door het midden van de Markt komt een looppad.

Voorwaarden voor uitbreiding

Bert Erkelens van Lunchcafé Plein 10 krijgt er een flink terras bij. "De helft van het Koopmansplein wordt terras, van ons restaurant tot aan de Hema."

Horeca-ondernemers moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om hun terrassen uit te breiden. "De gemeente heeft gekeken naar de veiligheid en naar de doorgang voor hulpdiensten", vertelt Sandra de Vrede van Restaurant & Grandcafé Liff.

De Vrede gaat met shifts werken op het terras. "Dat is verschrikkelijk. Het past helemaal niet bij ons om mensen weg te sturen. Maar we hebben de afgelopen maanden geen inkomsten gehad, dus er moet ook wel weer wat binnen komen."

Vanaf de goot naar rechts is hoe veel het terras mag uitbreiden (Rechten: RTV Drenthe / Vera Beuke)

Drukte op 1 juni

Horeca-ondernemers zijn benieuwd hoe het er maandag aan toe zal gaan. "Met de weersverwachting kan je er vanuit gaan dat het bommetje vol gaat worden. Het wordt spannend hoe we alles in goede banen gaan leiden", zegt Obbes.

De gemeente houdt in de gaten of de uitbreiding van de terrassen in de praktijk wel werkt. Als iets niet goed werkt, dan wordt dat aangepast. De uitbreiding van de terrassen geldt tot 1 september.

Meer over dit onderwerp:
Assen Horeca Terrassen
Deel dit artikel: