PvdA Coevorden dringt aan op evaluatie Friesestraat: 'Hoe zit het met de verkeersveiligheid?'

De Friesestraat in Coevorden
De Friesestraat in Coevorden © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Hoe zit het met de verkeersveiligheid op de Friesestraat, één van de belangrijkste winkelstraten in Coevorden? Die vraag wil de fractie van de PvdA snel beantwoord zien. Ruim drie jaar geleden werd een deel van deze straat weer opengesteld voor autoverkeer, nadat deze er halverwege de jaren negentig juist voor was afgesloten.
"Maar een destijds beloofde evaluatie over deze nieuwe verkeerssituatie, is er nooit gekomen." Dat stelde raadslid Gilbert Mulder (PvdA) dinsdagavond tijdens de vergadering over de gemeentebegroting. "Hoe zit dat met die evaluatie?" wilde hij weten. "Is er op dit deel van de straat iets te zeggen over de verkeersveiligheid?"

Klachten

Volgens Mulder een terechte vraag, omdat hij naar eigen zeggen signalen vanuit de omgeving krijgt. "Ik hoor dat er klachten zijn over de leefbaarheid en de verkeersveiligheid." Meer in het algemeen wil hij weten waarom de nieuwe verkeerssituatie sinds 2020 niet meer tegen het licht is gehouden, terwijl dat destijds wel was toegezegd.
Geveltje, Friesestraat Coevorden
De Friesestraat, gezien vanaf het pand van café 't Geveltje © RTV Drenthe / Wouter van Dijk
Wethouder Erik Holties (BBC2014) gaf toe dat er inderdaad nog geen evaluatie was uitgevoerd. "Maar als u vindt dat er op dat vlak alsnog iets moet gebeuren, dan hoor ik dat graag. Geef mij dan aan welke vragen nog onderzocht moeten worden." De klachten waar Mulder het over had, zijn hem niet bekend.
"Wat we wél zien, is dat de openstelling van dit deel van de straat ook een positief effect heeft gehad", vervolgde de wethouder. ''Waar eerder sprake was van leegstand, zijn veel panden nu weer gevuld, economisch gezien draait de winkelstraat sindsdien beter." In eerste instantie gaf de openstelling volgens Holties wel wat reuring, met name tijdens de bevoorrading van winkels. "Maar dat probleem is bij mijn weten snel en goed opgelost."

Politieke verdeeldheid was in 2020 al groot

Dat de winkelstraat nu economisch beter draait, moest Mulder beamen. "En dat is ook heel mooi. Blijft de vraag over of die verbetering toe te schrijven is aan de nieuwe verkeerssituatie, of dat we meer in het algemeen zien dat Coevorden economisch weer opleeft."
Zijn fractie stemde in 2020 tegen het plan voor openstelling van een deel van de winkelstraat. Volgens Mulder omdat dat idee indruist tegen de landelijke ontwikkeling om stadscentra juist autoluw en emissievrij te maken.
Sowieso was de verdeeldheid binnen de raad over dit plan destijds groot: BBC2014, VVD en de helft van de CDA-fractie stemden toen voor het besluit; PvdA, PAC, D66, PPC en de andere helft van de CDA-fractie stemden tegen.
Vanuit het college werd in 2020 aangegeven dat het niet per se om een besluit 'tot in de eeuwigheid' gaat. "Als het ons niet brengt wat we zouden willen, moeten we ook niet bang zijn om te zeggen: we hebben het geprobeerd, maar het is niet gelukt", stelde wethouder Steven Stegen (BBC2014) destijds.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.