Jetta Klijnsma over onrust met veiligelanders in Nieuw-Weerdinge: 'Erg beroerd dat kleine groep boel moet verpesten'

Nieuw-Weerdinge
Plaatsnaambord van Nieuw-Weerdinge © Rene van den Berg
"Het is natuurlijk erg beroerd dat veiligelanders op deze manier denken de boel te moeten verpesten", reageert Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning, op de onrust in Nieuw-Weerdinge. Eind vorige maand werd een asielzoeker door een burger aangehouden, maar dat liep uit de hand.
Een 50-jarige man heeft toen een asielzoeker van 22 jaar staande gehouden, omdat die geld zou hebben gestolen uit een bestelbus. Bij de burgeraanhouding zou de asielzoeker tegen zijn hoofd zijn geschopt. De 50-jarige man is daarvoor aangehouden.
Inwoners van Nieuw-Weerdinge ervaren meer overlast van asielzoekers en dat komt vooral van veiligelanders. Dat zijn asielzoekers uit landen die als veilig worden bestempeld. Over het algemeen is de kans dat zij een verblijfsvergunning krijgen erg klein.

Taak voor de gemeente

Het is reden voor Forum voor Democratie om daar in Provinciale Staten vragen over te stellen aan Klijnsma. "We maken ons grote zorgen om de inwoners", zegt fractievoorzitter Liesbeth Niessink. Zij is benieuwd of de provincie stappen onderneemt om de overlast tegen te gaan.
De commissaris van de Koning verwijst daarvoor door naar de gemeente. "De provincie heeft hier geen rol in te vervullen", antwoordt ze. "Ik weet dat de burgemeester van Emmen hier heel hard mee bezig is, samen met zijn collega van Ter Apel. Op rijksniveau krijgt het ook superveel aandacht. Wij gaan ervanuit dat er supersnel actie komt."

Klein percentage

Renate Zuiker, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, wil nog benadrukken dat "niet alle veiligelanders" dit gedrag vertonen. "U slaat de spijker op de kop", zegt Jetta Klijnsma. "Het gaat om klein percentage, maar het gedrag van die kleine groep is niet bepaald om over naar huis te schrijven. En zij verkleinen wel het draagvlak voor vluchtelingen in ons land."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.