Veiligheidsregio Drenthe controleert slachterijen op coronamaatregelen

De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) gaat Drentse slachthuizen en slagerijen controleren op het naleven van coronamaatregelen. Er wordt niet alleen gecontroleerd in de slachthuizen, ook de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten en hun vervoer naar de werklocatie neemt de VRD onder de loep.

Dat heeft commissaris van Koning Jetta Klijnsma gezegd in antwoord op Statenvragen van Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Thea Potharst. Potharst maakt zich zorgen over de corona-brandhaard bij de VION-slachterijen in Groenlo en Apeldoorn. Daar zouden werknemers te dicht bij elkaar staan. Of te dicht op elkaar in busjes naar het werk worden vervoerd. Maar dat soort situaties komen in Drenthe waarschijnlijk niet voor.

Op zeer korte termijn controleren

Drenthe heeft overigens geen vestigingen van VION en niet veel fabrieksmatige slachthuizen. VION Meppel sloot in 2012 en mega-varkensslachterij Udema in Gieten sloot in al in 1995. Vleesbedrijf Griendtsveen, een runder- en kalverslachterij in Hoogeveen, is één van de laatsten. Net als grote broer Van der Zee in Emmen die voornamelijk horeca-slager is voor grootleverancier HANOS.

Wel zijn er nog echte slagers die zelf slachten, maar ook dat aantal is niet groot meer. Het is dus maar de vraag hoe nodig of zinvol het onderzoek van de VRD is.

Klijnsma liet Provinciale Staten weten dat de VRD op zeer korte termijn de slachterijen controleert en als het nodig is maatregelen treft. Klijnsma verwacht in Drenthe geen misstanden of problemen.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
corona slachthuizen slagerijen
Deel dit artikel: