Scholier (15) uit Assen zet met zeilschip koers richting Caribisch gebied

Sofie Robroch en haar moeder Hilde Bakker.
Sofie Robroch en haar moeder Hilde Bakker. © RTV Drenthe/ Mathijs Renkema
Voor zes weken verruilt de 15-jarige Sofie Robroch haar schoolklas voor een zeiljacht op de oceaan. Dit weekend vertrekt ze vanuit Portugal en gaat ze het grote avontuur aan.
In drie weken steekt Robroch de oceaan over, vanaf Lissabon naar het Caribisch gebied, om daar vervolgens meerdere eilanden te bezoeken. Voor haarzelf was de keuze voor het zeilavontuur vrij logisch. "Ik ga al zes jaar op zeilkamp en het zeilen zit ook wel echt in de familie."
De zeilreis is geen vakantie, het schoolwerk blijft voor de leerling van het Dr. Nassau College gewoon doorgaan. "Ik heb allemaal studieschema's en toetsen meegekregen van docenten. En ook aan boord zijn docenten."

Verrassing

Voor haar ouders kwam het zeilavontuur wat uit de lucht vallen, vertelt haar moeder Hilde Bakker. "Het was een redelijke verrassing dat ze hiermee kwam. Maar ik zei: 'Als jij denkt dat je het durft, moet je het vooral gaan doen.' Maar Sofie is altijd een bescheiden en rustig meisje geweest, dus het was in die zin een verrassing."
Maar ze is er niet minder enthousiast om, zegt Bakker. "Zelf ben ik een jaar naar Amerika geweest toen ik 17 was, daar heb ik Highschool gedaan. Dus ik dacht: als zij nu zoiets wil doen, dan zeg ik meteen ja."
Sofie Robroch gaat de oceaan over met een zeilschip

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.