Provincie Drenthe geeft beelden vrij van doodgeschoten wolf in Wapse

De doodgeschoten wolf uit Wapse.
De doodgeschoten wolf uit Wapse © Provincie Drenthe
De provincie Drenthe heeft vandaag foto's vrijgegeven van de wolf die op 9 juli van dit jaar is doodgeschoten nadat die een boer in de arm had gebeten.
Op de foto's is bij de kaak een schotwond te zien. Die wond staat ook beschreven in het sectierapport van de Wageningen Universiteit. "Via bek schedelbasis ingeschoten" en "afschot naar aanleiding van noodverordening" staat er in het rapport.

Tand gebroken

De wolf lijkt op de foto's wat mager. Maar volgens wolvenkenner Hans Hasper lijken wolven in de zomer vaak mager, omdat ze niet in de wintervacht zitten. "Dit lijkt me een wolf die op normaal gewicht is."
Het valt Hasper op dat de eenjarige wolf een gebroken tand heeft. "Het zou kunnen dat die afgebroken tand door het schot is gekomen, maar dat weet ik niet zeker."
Close up beelden van de schotwond bij de wolf.
Close up-beelden van de schotwond bij de wolf © Provincie Drenthe
Wat verder opvalt in de documenten, die via een beroep op de Wet open overheid door Stichting Annemieke openbaar zijn geworden, is dat iemand die zichzelf als een expert beschouwt, niet is gebeld door de gemeente Westerveld, voordat het besluit viel om de wolf af te schieten.
De burgemeester zei destijds tegen RTV Drenthe dat het zo vroeg niet was gelukt om een expert te bereiken om advies in te winnen over afschot. Iemand uit de 'commissie aanrijding wolf' schrijft dat die zijn telefoon heeft nagekeken, maar niet is gebeld.

Welke 'experts' geraadpleegd?

"Echt heel benieuwd welke experts die (wie?) aanwezig waren, wat en waarom hebben geadviseerd", zo staat er in het appje van een lid van de commissie aanrijding wolf. Het is bij RTV Drenthe niet bekend wie lid zijn van deze commissie.
Op 9 juli van dit jaar werd een jonge mannetjeswolf neergeschoten nadat deze een schapenhouder in Wapse in de arm had gebeten. De man probeerde de wolf uit zijn perceel te verjagen nadat die zijn schapen had aangevallen, maar de wolf kon niet weg uit een goedgekeurd wolfwerend raster. Burgemeester Rikus Jager nam het besluit de wolf neer te schieten omdat er sprake zou zijn van een acuut gevaar.

Wolfwerend raster omzeild

De schapenhouder heeft de meldkamer van de politie meerdere keren gebeld. Die zou hem na het eerste telefoontje hebben geadviseerd het hek open te zetten, zodat de wolf kon vluchten.
Het is onbekend hoe de wolf binnen het raster is gekomen. Er is nog een ander geval gedocumenteerd waarbij deze wolf door een goedgeplaatst wolfwerend raster heen heeft weten te komen.

Aangiftes

Na het bijtincident deden vier dierenorganisaties aangifte tegen burgemeester Rikus Jager en locoburgemeester Henk Doeven voor betrokkenheid bij het doden van een wolf in Wapse. Ook een individu heeft aangifte gedaan tegen het handelen van de burgemeester.
Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie is nog bezig met het onderzoek.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.