Dorpshuizen Midden-Drenthe blij met extra budget voor verduurzaming

Dorpshuizen Midden-Drenthe
Stichting Dorpshuizen Midden-Drenthe is blij met het extra budget voor verduurzaming dorpshuizen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Het is een lastige opgave, maar het lijkt nu iets makkelijker te worden: van het gas af. Alle dorpshuizen in Midden-Drenthe moeten het voor 2040 voor elkaar krijgen. Na inmenging van de politiek stelt de gemeente de komende jaren namelijk niet twee, maar acht ton beschikbaar voor verduurzaming.
"Dat hebben we zeker gevierd", lacht Albert Gils, voorzitter van Stichting Dorpshuizen Midden-Drenthe. "Donderdagavond werd de begroting behandeld. Toen de wethouder het aankondigde, gingen we bijna door het dak van blijdschap."

Lange weg

Midden-Drenthe wilde in eerste instantie twee ton vrijmaken voor dorpshuizen om in 2024 te verduurzamen. De jaren erna was de intentie er wel om elk jaar weer opnieuw twee ton te investeren, maar concreet was het nog niet. De politiek kwam in actie en de wethouder kwam met een toezegging voor extra budget de komende jaren. Het extra geld komt uit de opbrengst van het zonnepark Leemdijk bij Smilde, dat in bezit is van de gemeente.
(Verhaal gaat verder on der de video)
Dorpshuizen Midden-Drenthe moeten flink de portemonnee trekken om te verduurzamen
Volgens Gils is er namelijk nog een lange weg te gaan om alle dorpshuizen te verduurzamen. Het geld is daarom hard nodig. "Als je ze allemaal onder de loep legt, dan zie je dat slechts drie dorpshuizen aan het energielabel A voldoen. De overige zeventien moeten nog veel moeite investeren om aan het gewenste niveau te voldoen."

Etappes

Bijvoorbeeld bij dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge. Om het gebouw te verduurzamen moet er flink geklust worden. Dat wil het bestuur doen in etappes. "De cv-ketel gaan we uiteindelijk vervangen met een warmtepomp", aldus beheerder Kees Wielink.
Samen met een lading nieuwe zonnepanelen maakt het onderdeel uit van de eerste fase om het dorpshuis te verduurzamen. En dat kost best wat geld. "De zonnepanelen alleen al kosten samen 30.000 euro."

Eigen kosten

Gils is zelf beheerder van het dorpshuis van Holthe, Lieving en Makkum. Daar wordt 50.000 euro geïnvesteerd in het verduurzamen van het pand. Per aanvraag van een dorpshuis staat de gemeente garant voor maximaal vijftig procent. De rest moet een dorpshuis zelf betalen.
"Wij hebben meegedaan met een prijsvraag van het Oranjefonds. Vervolgens hebben we een bijdrage gekregen van 25.000 euro die onze begroting voor het plan sluitend maakt. Dat komt natuurlijk goed uit."

Fondsen

In Nieuw-Balinge is het lastiger om zelf een deel te betalen. "Door corona zijn veel van onze reserves verdampt", gaat Wielink verder. "Maar er zijn wel andere subsidiepotjes waar je een aanvraag kunt doen. Of je kunt fondsen aanschrijven."
Maar in de praktijk is dat nog niet zo eenvoudig. "Dat kost veel tijd en ze stellen veel eisen. Dat is wel een uitdaging voor ons, maar we denken wel dat we het voor elkaar kunnen krijgen. Misschien wel met hulp van iemand van buitenaf die er verstand van heeft."
Gils is blij dat er zekerheid is voor de komende jaren. "Nu zijn wij aan zet. Dorpshuizen moeten als een malle fondsen gaan werven."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.