Qbuzz heeft het zwaar en klopt aan bij overheid

Qbuzz heeft sinds het begin van de coronacrisis 85 procent minder reizigers vervoerd en dat heeft financiële gevolgen. Overleg met het OV-bureau Groningen-Drenthe, de provincies en het Rijk moet uitkomst bieden.

Qbuzz is voor ruim zestig procent afhankelijk van overheidssubsidies om de exploitatie rond te krijgen", meldt RTV Noord. De rest wordt gedekt uit reizigersinkomsten. Maar deze zijn bijna weggevallen. Het bedrijf heeft nog maar één van de zeven passagiers overgehouden van voor de coronacrisis. Ook als de normale dienstregeling na 1 juni weer op gang komt, zijn er door de coronamaatregelen veel minder passagiers.

Crisismaatregelen

Dat had en heeft gevolgen. Al het personeel dat een tijdelijk contract had, werd bedankt voor verdere diensten. Al zegt woordvoerder Michel van der Mark van Qbuzz dat ze weer in dienst worden genomen nu de normale dienstregeling weer wordt opgestart. Ook zijn de betalingen aan de Belastingdienst en de pensioenfondsen opgeschort. Dat zijn volgens Van der Mark maatregelen die zijn bedrijf tijdens de coronacrisis mag nemen.

Maar het is niet voldoende om alle bussen te laten rijden en de investeringen te betalen. Daarvoor moet Qbuzz aankloppen bij de overheid en het OV-bureau Groningen-Drenthe. Hoeveel extra geld voor Qbuzz nodig is, is niet duidelijk.

Compensatieregeling

Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de financiële situatie van de stads-en streekvervoerders. De openbaar vervoersbranche overlegt wel op landelijk niveau met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en met het ministerie van Financiën, maar er is nog geen groen licht voor een compensatieregeling. Wel verwacht de staatssecretaris begin komende week of kort daarna tot een akkoord t te kunnen komen.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.

Meer over dit onderwerp:
Qbuzz Openbaar Vervoer OV Corona
Deel dit artikel: