De Nieuwe Veste in Coevorden komt met ontwerp nieuwe school: 'Stoer van buiten, vriendelijk van binnen'

Ontwerp Nieuwe Veste
Zo moet de Nieuwe Veste in Coevorden er op de nieuwe plek uit komen te zien © RTV Drenthe
Stoer en robuust van buiten, maar vriendelijk, licht en warm van binnen. Zo omschrijft architect Richelle de Jong van architectenbureau DP6 uit Delft het karakter van de nieuw te bouwen middelbare school voor De Nieuwe Veste in Coevorden. "Met extra veel aandacht voor details, natuurlijke materialen en duurzaamheid. Dit gebouw moet straks geliefd worden." De school, een project van bijna veertig miljoen euro, staat er op z'n vroegst in 2026.
Dat is in een notendop de kern van de nieuwe openbare school voor voortgezet onderwijs die aan de Parallelweg, vlakbij het station van Coevorden op bedrijventerrein Holwert-Midden, gebouwd gaat worden. "Een historisch beladen plek, want in vroeger tijden maakte dit stuk van Coevorden deel uit van de oude vestingstad", vertelt De Jong vandaag tijdens een presentatie van de plannen. "Toen later de spoorlijn langs het centrum werd aangelegd, werd zogezegd een hap genomen uit de stervormige vesting. Met de komst van de school en een forse bomenrij in een soort singelvorm, moet die ster weer terugkeren in het stadspatroon."
De plek waar de nieuwe school in Coevorden ongeveer moet komen
De plek waar de nieuwe school in Coevorden ongeveer moet komen © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Compact gebouw met een markante poort

"Het wordt een compact gebouw van 10.000 vierkante meter, met aan de kant van het station een markante poort", vervolgt de architect. "Aan deze stadskant overheerst een stenige omgeving en is het gebouw ook hoger, vierlaags. Met in details extra aandacht voor bijzonder metselwerk." De school krijgt twee gezichten, zegt de architect. "Want aan de achterkant van het gebouw, waar het pand drielaags wordt, overheerst juist licht en ruimte. Aan deze kant kijken de leerlingen straks uit op een parkachtige, groene omgeving." Hier groeien straks klimplanten tegen de gevels, zijn nestkasten voor vogels en vleermuizen te vinden en speelt ook water een belangrijke rol.
Beeld van het nieuwe pand van De Nieuwe Veste in Coevorden, interieur
Beeld van het nieuwe pand van De Nieuwe Veste in Coevorden, interieur © RTV Drenthe

Aula als centraal hart

Binnen in het nieuwe pand vormt de aula straks het centrale hart van de school, zegt de architect. "Vanuit alle kanten van het pand kom je uit op de aula, waar straks vooral veel hout is terug te vinden en waar daglicht van de zijkanten en van boven een grote rol speelt."
De school wordt met behulp van onder meer zonnepalen, een warmte-koude-opslag en aandacht voor minimaal energiegebruik volledig energieneutraal. "Het gebouw krijgt ruime praktijkruimtes, waar het ruikt naar auto's of naar hout, of waar leerlingen zich in de keuken ook echt kok voelen."

'Hier word ik blij en warm van'

In opdracht van De Nieuwe Veste en de gemeente Coevorden is het ontwerp van de nieuwe school met ongeveer 1.150 middelbare scholieren nu uitgewerkt. "Hier word ik blij en warm van", zegt directeur Wiko Veenvliet van De Nieuwe Veste. "Als dít het echt gaat worden, dan zijn wij heel blij."
De school heeft naar eigen zeggen samen met medewerkers en docenten intensief meegedacht aan het ontwerp. "Eerder vandaag hebben we de tekeningen besproken binnen de school, dat leverde enthousiaste reacties op", vult locatiedirecteur Wim Sulimma aan. Op een later moment wil de school ook de leerlingen bij het proces betrekken.
Beeld van het nieuwe pand van De Nieuwe Veste, aan de achterkant
Beeld van het nieuwe pand van De Nieuwe Veste, aan de achterkant © RTV Drenthe
De Nieuwe Veste gaat verhuizen, omdat de huidige school aan de Van Heeckerenlaan niet meer voldoet. Door een terugloop van het aantal leerlingen van 1.800 leerlingen zo'n zeven jaar geleden naar 1.150 leerlingen nu, is het gebouw uit de jaren zestig veel te groot, niet duurzaam en verouderd. "Je raakt in dit grote gebouw snel de weg kwijt, of je verliest leerlingen uit het oog."
De onderhoudskosten zijn bovendien hoog. "We hebben behoefte aan een modern compact schoolgebouw, waar ook de sociale samenhang en de kleinschaligheid veel beter is", zegt Veenvliet. "En waar het gebouw beter past bij de nieuwe manier van lesgeven." De nieuwe locatie, zo vlakbij het station en het centrum, is wat hem betreft 'top'. "Straks kan niemand in Coevorden nog om De Nieuwe Veste heen."
Beeld van het nieuwe pand van De Nieuwe Veste
Beeld van het nieuwe pand van De Nieuwe Veste © RTV Drenthe
Op dit moment verwacht de school een stabiel leerlingenaantal rond de 1.200 leerlingen te behouden. Sulimma: "Mocht de school in de toekomst in het aantal leerlingen weer gaan groeien, dan hebben we daar in dit ontwerp ruimte voor." Het ontwerp is zo ingericht, dat er later op een goede manier zeven lokalen bijgebouwd zouden kunnen worden.

'De Nog Nieuwere Veste'

Of de school dan straks de 'Nog Nieuwere Vesting' of 'De Nieuwste Veste' gaat heten? Veenvliet: "Laten we het eerst toch maar op de vertrouwde naam houden. Duidelijk is in ieder geval dat we op de nieuwe plek een steviger binding met de vesting hebben. Wat er met de huidige schoollocatie aan de Van Heeckerenlaan in de toekomst gaat gebeuren, is volgens Huizing nog niet bekend. Eind dit jaar moet daar meer duidelijkheid over komen.

Nieuwe school kost de gemeente 36 tot 40 miljoen euro

Eind 2021 ging de gemeenteraad in Coevorden akkoord met het plan om De Nieuwe Veste een nieuwe plek te geven op bedrijventerrein Holwert-Midden. Op dat moment waren de bouwkosten globaal geraamd op ruim 35 miljoen euro, waarvan ruim 31 miljoen voor de bouw van de school zelf.
"Alles bij elkaar, verwachten we uiteindelijk meer in de buurt van de 40 miljoen uit te komen", zegt wethouder Jeroen Huizing (CDA). Die extra kosten zitten 'm onder meer in gestegen bouwkosten (+12,5 procent ten opzichte van het prijspeil van 2021), plus de kosten om op de bestaande locatie verouderde panden te slopen en de grond te saneren. Bovendien is het plan uitgebreid, vanwege het recente besluit om ruimtes toe te voegen voor de lessen die tot voor kort in het Cultuurhuis in Coevorden werden gegeven. Dat heeft geleid tot 1,7 miljoen euro extra.

'Nog bepalen hoe hoog we de lat leggen'

Exacte totale kosten voor het miljoenenproject kan de wethouder nog niet geven. "Dat hangt nog van enkele factoren af, zoals de grondverwerving en de uiteindelijke keuzes op het gebied van materiaalgebruik en duurzaamheid. We zullen met de gemeenteraad nog moeten bepalen hoe hoog we de lat willen leggen."
Voor de verwerving van de benodigde grond, is de gemeente nog met drie grondeigenaren in gesprek. Huizing: "We hopen met deze partijen nog een minnelijke regeling te kunnen treffen om de gronden te kopen, maar op de achtergrond bereiden we ook een traject tot onteigening voor." Voor de nieuwe plek is ook een verkeersstudie gedaan, waarbij de aandacht vooral ligt op het voorkomen van verkeersconflicten tussen fietsende scholieren en vrachtverkeer.
Het voorlopig ontwerp ligt nu voor, de verwachting is dat begin volgend jaar het nieuwbouwplan definitief wordt vastgesteld. Afhankelijk van de uitkomsten van het nog lopende proces, kan de bouw van de school volgens de wethouder op z'n vroegst begin 2025 van start gaan, al hangt de sloop van de huidige panden weer af van eventuele aanwezigheid van vleermuizen en vogelnesten. "Als alles voorspoedig verloopt, zou De Nieuwe Veste na de zomer van 2026 haar deuren kunnen openen."
De huidige locatie van De Nieuwe Veste in Coevorden
De huidige locatie van De Nieuwe Veste in Coevorden © RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.