Gevangenen in Veenhuizen mogen weer bezoek ontvangen

P.I. Esserheem doet mee aan een landelijke proef (Rechten: Persbureau Meter)
P.I. Esserheem doet mee aan een landelijke proef
Gedetineerden in de gevangenissen Norgerhaven en Esserheem in Veenhuizen mogen vanaf dinsdag weer bezoek ontvangen. Elke gevangene mag één uur per week bezoek krijgen van één persoon. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.
De gevangenissen doen mee aan een proef de versoepeling van de coronamaatregelen op drie plekken in Nederland. Naast Veenhuizen gebeurt dat in de gevangenissen en in Alphen aan de Rijn en in Arnhem. Fysiek contact mag nog niet: bezoekers en gevangenen worden van elkaar gescheiden door plexiglas.

Verlof voor uitvaart

Vanwege de coronacrisis golden vanaf 13 maart strenge restricties voor gevangenen en kregen ze helemaal geen bezoek meer, maar volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) is het mogelijk die maatregelen vanaf volgende week deels terug te schroeven. Vanaf 2 juni mogen gedetineerden ook 'in uitzonderlijke situaties' weer de gevangenis verlaten, bijvoorbeeld voor het bijwonen van een uitvaart van een familielid, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer.

Soepelere regels tbs-klinieken en jeugdinrichtingen

Voor tbs-klinieken en jeugdinstellingen worden de versoepelingen sneller doorgevoerd. Alle tbs'ers mogen vanaf 2 juni weer één uur per week een bezoeker. Bij jongeren in jeugdinstellingen mogen twee ouders of wettelijke vertegenwoordigers een uur per week langskomen. Ook daar wordt plexiglas gebruikt om het risico op besmetting te beperken.
Ook voor verlof krijgen tbs'ers en jongeren meer ruimte. "In de tbs-klinieken en jeugdinrichtingen is verlof een essentieel onderdeel van de behandeling", schrijft Dekker. "Vanaf 2 juni mogen justitiabelen in tbs-klinieken en jeugdinrichtingen daarom eenmaal per week maximaal twee uur met begeleid verlof, indien dit onderdeel is van hun behandelplan en dit in het belang is van hun re-integratie."

Alle gevangenissen coronavrij

In totaal zijn de afgelopen tijd veertien gevangenen verspreid over Nederland besmet geraakt met het coronavirus. In forensische klinieken zijn zes mensen besmet geweest. Op dit moment zijn alle gevangenissen en klinieken coronavrij. Als nieuwe besmettingen uitblijven, kunnen de regels vanaf 16 juni verder worden versoepeld voor gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Vanaf augustus zouden de bezoek- en verlofregelingen weer naar de oude situatie kunnen terugkeren.
<p>In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/coronavirus">dossier </a>aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt. Ook kun je daar je dringende vragen kwijt over het virus.</p>

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl